Cum se măsoară puterea automobilelor și care este diferența dintre CP, kW și BHP?
07.06.2022
        
Distribuie acest articol!   

Odată cu revitalizarea automobilelor electrice, din ultimii ani, puterea exprimată în kW revine  în prim-plan. Implicit reapar și întrebările referitoare la diferențele dintre unitățile de măsură.

Prezentăm aici câteva detaliil pe care le considerăm interesante, referitoare la modul în care este exprimată puterea motorului unui automobil.

După cum toți automobiliștii au observat, există diferite exprimări în ceea ce privește cifrele de putere. Modul de „a numi” unitatea de măsură a puterii nu este același peste tot, cum nici modul de a măsura puterea nu este la fel!

Producătorii au folosit mereu diferite moduri de a exprima puterea modelelor lor, iar diferențele apar nu doar la abrevieri, ci și la valorile exprimate. Iar odată cu automobilelor electrice, kilowattul (kW) revine în forță! Totuși, un ochi atent cu siguranță a observat că acesta a fost mereu prezent pe taloanele de înmatriculare și fișele tehnice ale automobilelor.

Puterea exprimată în cai putere (CP)
Binecunoscutul cal putere (CP) este unitatea folosită în mod obișnuit în Europa. Termenul este legat de vremurile revoluției industriale, când au început să apară primele mașinării și utilaje echipate cu motoare. La vremea respectivă, evaluarea puterii se făcea raportând totul la referința epocii, calul. Mai exact, este puterea necesară pentru a ridica 75 kgf (kilograme-forță; 1 kgf = 1 kg) un metru, într-o secundă. Este foarte important să nu se confunde CP cu HP, aceasta din urmă fiind unitatea de putere din sistemul britanic!

Puterea în kilowatti (kW)
Watt-ul este unitatea oficială de putere conform Sistemului Internațional de Unități. Simbolul său este W pentru James Watt și k corespunde multiplului de 1.000, deci 1 kW este echivalent cu 1.000 wați. Din punct de vedere practic, puterea în wați se referă așadar la puterea motorului sau a oricărui dispozitiv electric.

BHP sau ”brake-horsepower”
Măsura anglo-saxonă pentru putere este exprimată tot în cai (BHP). La crearea acesteia a contribuit James Watt, care a căutat o echivalență între motoarele cu abur și puterea cailor de tracțiune. Aceasta este puterea necesară pentru a ridica 33.000 de livre cu o viteză de un picior pe minut.

În ceea ce privește acronimul BHP, acesta se referă la brake-horsepower, care s-ar putea traduce prin „cai putere la frână”. Este o expresie engleză  care își are originea în modul de măsurare a puterii pe standul de probe. Cu toate că în prezent se utilizează frâne electrodinamice pentru determinarea puterii pe stand, în trecut s-au folost frâne hidrualice. De aici și expresia ”la frână”.

Așadar, principala diferență este că la cai putere se definește puterea „la roată”, adică cea care rezultă din întregul sistem mecanic, în timp ce un cal putere ”la frână” cuantifică doar puterea la ieșire din motor. Diferența o fac pierderile cauzate de mecanisme – transmisie, diferențial, alternator etc, așadar BHP este o unitate mai mică decât CP. Astfel, 1 CP este echivalent cu aproximativ 1,012869 HP sau 745,699872 W.

Distribuie acest articol!