Pagani Huayra Codalunga - un model special, la un preț pe măsură de... lung: 7 milioane de euro!
24.06.2022
        
Distribuie acest articol!   

Pentru acei extrem de puțini norocoși care își permit un Pagani, dar și-ar dori o versiune ultra-exclusivistă, constructorul italian a anunțat o versiune care să răspundă celor mai exigente cerințe. Huayra Codalunga costă 7 milioane de dolari și va fi produsă în doar cinci exemplare.

Denumirea Codalunga, care în italiană înseamnă, ați ghicit, „coadă lungă”, descrie perfect ceea ce diferențiază această versiune de celelalte exemplare Huayra. Pagani aduce astfel un tribut modelelor de viteză din anii 1960.

Pagani a plecat cu acest proiect de la Huayra Coupé, a ”întins” caroseria și i-a oferit câteva linii extra-suple, inspirate de avioanele și automobilele de curse din epoca respectivă.

Codalunga a fost dezvoltat de Pagani Grandi Complicazioni, divizia internă pentru proiecte speciale. Geneza datează din 2018, când doi clienți, a căror identitate nu a fost dezvăluită, i-au cerut lui Horacio Pagani să creeze o versiune Huayra cu spatele alungit. Pe tot parcursul proiectului, cei doi clienți au lucrat îndeaproape cu compania, pentru a duce ideea la bun sfârșit.

Sub caroseria elegantă, care include o capotă spate prelungită cu 36 cm (lungimea totală a mașinii a ajuns astfel al 5 metri), se află un propulsor AMG V12 de 6,0 litri. Acesta dezvoltă 840 CP şi 1.100 Nm și este cuplat la o cutie de viteze secvenţială cu şapte trepte.

În ciuda lungimii mărite, Codalunga cântărește de fapt mai puțin decât Coupé. Greutatea scăzută se datorează materialelor ultraușoare, precum titanul utilizat la sistemul de evacuare, care cântărește doar 9,7 kilograme.

Evident, două din cele cinci exemplare au fost cumpărate de către inițiatorii ideii. Se mai știe că și celelalte trei exemplare au fost deja vândute.

„Ne-am inspirat din cozile lungi ale modelelor din anii 60, care au alergat la Le Mans. Acest model este, mai presus de toate, rezultatul unei căutări complexe de idei simple.”

Horacio Pagani

Distribuie acest articol!