Elon Musk a intrat în conflict cu angajații săi
29.06.2022
        
Distribuie acest articol!   

În ultima perioadă, Elon Musk s-a văzut nevoit să adopte o poziție de forță în fața angajaților săi. Este un context de lucru tensionat pentru miliardar, care a trecut la concedieri.

Este o perioadă grea pentru Elon Musk, care în ultimele săptămâni s-a confruntat cu o revoltă majoră din partea angajaților de la Tesla și Space X. Atmosfera toxică din interiorul Tesla a fost scoasă la lumină de „scandalul telemuncă”.

Elon Musk a reacționat prompt, anunțând imediat că va trebui să reducă cu 10% numărul angajaților la nivel mondial. Un mesaj care a pus gaz pe foc atât la Tesla, cât și la Space X.

Doi foști angajați ai constructorului de automobile electrice au decis să depună o plângere împotriva angajatorului, pentru concediere pe nedrept. Printre reclamanți se numără John Lynch, un fost supervizor de producție la fabrica Tesla din Nevada.

Acesta a primit peste noapte o scrisoare în care este anunțată concedierea sa imediată. Vestea a stârnit un val semnificativ de emoție în cadrul companiei. Mai mult, a determinat publicarea a numeroase mărturii ale angajaților care cred că și ei au fost victime ale concedierilor abuzive din partea Tesla.

Potrivit unor canale mass-media americane, în următoarele luni am putea vedea acțiuni în justiție pe scară largă, determinate de aceste concedieri.

 „Întoarceți-vă la birou sau părăsiți Tesla. Telemunca nu mai este acceptabilă. Toți cei de la Tesla trebuie să petreacă cel puțin 40 de ore la birou, săptămânal.”

Elon Musk

Aceeași poveste și la Space X. Salariații au vrut să critice comportamentul lui Elon Musk într-o scrisoare deschisă. Însă se pare că angajații în cauză au fost cu toții disponibilizați imediat de către conducerea Space X.

În respectiva scrisoare, angajații au dorit să denunțe presiunea excesivă exercitată pe plan intern. Publicația americană The Verge precizează scrisoarea deschisă făcea referire și la acuzații recente de hărțuire sexuală împotriva lui Elon Musk.

Miliardarul american consideră neimportante aceste acuzații. Vorbind la un forum de afaceri din Qatar, Elon Musk a declarat: „Orice lucru despre Tesla primește multe click-uri, indiferent dacă subiectul este semnificativ sau nu. Aș pune acest proces (…) în categoria lucrurilor nesemnificative”.

Și în Europa, Elon Musk și Tesla se confruntă cu dificultăți. Constructorul american a inaugurat recent noua fabrică de la Berlin, unde se vor produce în special Model 3 și Model Y pentru piața europeană.

Aici lucrurile sunt dificile între Tesla și angajați. Fabrica are în prezent puțin peste 3.000 de salariați. Conducerea speră să ajungă la 12.000 odată ce producția va începe în forță.

Însă, potrivit sindicatelor germane, salariile oferite sunt prea mici pentru a putea atrage candidați. Lefurile la Tesla ar fi cu 20% mai mici decât ceea ce oferă concurența! Între timp, cifra de afaceri înregistrată de Tesla în primul trimestru din 2022 a fost de 18 miliarde de dolari…

Distribuie acest articol!