Rușii de la AvtoVAZ au reluat producția modelului Lada Largus, într-o versiune simplificată
25.07.2022
        
Distribuie acest articol!   

Producătorul rus de automobile AvtoVAZ a anunțat reluarea producției modelului Lada Largus. Este vorba de celebra Dacia Logan MCV, produsă sub brand Lada.

Lada Largus nu este un model nou pe piața din Rusia, unde fost lansat în 2010 în Rusia, pe când Grupul Renault deținea 25% din producătorul rus AvtoVAZ, proprietarul mărcii Lada.

Lucrurile s-au schimbat foarte recent, mai exact la începutul anului 2022, când Renault a decis să-și suspende activitățile în Rusia, în urma presiunilor politice generate de conflictul din Ucraina.

O alegere extrem de dificilă și cu o serie de consecințe negative pentru producătorul francez. În cele din urmă, Renault a fost obligat să cedeze toate activitățile sale din această țară, statului rus.

Aflat din nou sub controlul exclusiv al statului rus, producătorul AutoVAZ tocmai a anunțat relansarea producției pentru Lada Largus, cu o cadență de 320 de exemplare pe zi. În total, este planificată asamblarea a aproximativ 1.800 de unități, până în luna august.

În acest sens, fabrica de la Togliatti va utiliza un stoc de componente care a fost alimentat recent. În timpul retragerii Renault de pe piața din Rusia, în luna mai, Ministerul Industriei și Comerțului a anunțat că producătorul francez va continua să furnizeze AvtoVAZ componente pentru asamblarea modelelor existente. A fost o condiție impusă pentru a permite producerea în continuare a anumitor modele concepute de grupul francez, precum Largus.

Chiar și așa, versiunea Lada Largus care va fi produsă în următoarele zile va avea o configurație simplificată. Va fi disponibil doar motorul de 1,6 litri cu opt supape, de 90 CP, iar din cauza deficitului actual de componente, exemplarele produse nu vor avea airbag-uri sau ABS.

În mod normal, o astfel de configurație nu ar putea fi omologată, deoarece nu corespunde reglementărilor ce țin de securitate. Însă având în vedere situația actuală, autoritățile ruse vor face o derogare, pentru a permite omologarea și punerea în circulație a acestor exemplare Lada.

Repornire completă a producției pentru Lada Largus ar fi, de asemenea, programată pentru decembrie 2022. Această informație nu a fost încă confirmată, în prezent fiind vehiculată și varianta ca vehiculele Lada produse pe baza platformei Renault B0 (Largus și Xray) să fie retrase în viitorul apropiat, ceea ce ar opri complet colaborarea cu grupul francez.

Recent, AvtoVAZ a reluat producția și pentru modelul Lada Granta, într-o altă versiune „anti-sancțiuni”, și ea lipsită de airbag-uri și ABS. AvtoVAZ are în prezent peste 30.000 de angajați în Rusia, majoritatea la fabrica de la Togliatti, situată în sud-vestul țării, pe malurile fluviului Volga.

Distribuie acest articol!