Premieră în România, la Timișoara: drive show cu un monopost de Formula E, pentru a celebra parteneriatul ZF - UPT
25.09.2022
        
Distribuie acest articol!   

Timișoara este primul oraș din România pe străzile căruia a rulat un monopost electric. S-a întâmplat ieri, pe Bulevardul Vasile Pârvan, unde mii de oameni au venit să îl vadă pe fostul pilot de Formula 1 Nick Heidfeld, la volanul monopostului de Formula E Mahindra Racing M8 Electro.

Evenimentul, initiulat „The Drive to Win”, a avut loc cu ocazia deschiderii anului universitar în orașul de pe Bega, fiind organizat în parteneriat de către Universitatea Politehnica Timișoara și ZF Group.

Alegerea Timișoarei pentru acest show demonstrativ nu a fost deloc întâmplătoare. Monopostul a fost dezvoltat de Mahindra Racing în cadrul unui parteneriat tehnic cu renumitul gigant german și are integrată tehnologie ZF.

Evenimentul demonstrativ de la Timisoara a fost organizat și pentru a sublinia dezvoltarea rapidă a centrului local ZF R&D Tech Center. ZF are un hub de inginerie în vestul României, pe care dorește să îl extindă de la sistemele de direcție și frânare la soluții de mobilitate electrică și software. În prezent aici lucrează 400 de specialiști, actualele echipe de inginerie urmând să se extindă pe toate segmentele.

Pentru Timișoara, acest drive show organizat pe unul dintre bulevardele orașului se încadrează cumva în spiritul premierelor tehnice consemnate aici. De altfel, urbea de pe Bega are o poveste frumoasă în privința electrificării. Reperele de început sunt 1884, când a devenit primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric, respectiv 1899 – primul oraș de pe teritoriul actual al României cu tramvai electric.

Monopostul adus la Timișoara este Mahindra Racing M8 Electro, de generația a doua, care a concurat în sezoanele 5-8 ale campionatului ABB FIA Formula E. Cu o putere de 250 kW, poate accelera de la 0 la 100 km/h în 2,8 secunde și atinge o viteză maximă de 280 km/h. În calitate de partener tehnologic, ZF furnizează întregul sistem de propulsie, inclusiv motorul electric, transmisia și electronica de putere pe bază de carbură de siliciu.

Fondată în 2014, Formula E este o competiție de monoposturi cu propulsie pur electrică, desfășurată exclusiv pe circuite amenajate pe străzile unor mari orașe din întreaga lume și care în prezent are statut de campionat mondial sub egida Federației Internaționale de Automobilism. Mahindra Racing face parte din Formula E încă din sezonul de debut.

Nick Heidfeld are la activ 11 ani în Formula 1, după care a fost pilot Mahindra în Formula E în perioada 2014-2018, iar actualmente este pilot de teste și consilier tehnic al Mahindra Racing.

Strânsa cooperare între ZF și Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) se extinde prin încheierea unui acord pentru construirea unui Centru Tehnologic de Excelență, care va fi amplasat în campusul UPT și va conține trei laboratoare, sală de seminar și expoziție și panouri tech interactive, pe o suprafață de peste 500 mp. Acesta va permite studenților din diferite facultăți să lucreze la proiecte comune de cercetare și să învețe direct de la experții ZF. Demararea etapei de realizare a infrastructurii este planificată pentru începutul anului 2023.

„Parteneriatul pe termen lung și de succes între UPT și ZF este un exemplu excelent al modului în care colaborarea dintre mediul academic și cel de afaceri poate contribui la o mai bună educație a generațiilor următoare. Suntem bucuroși să anunțăm oficial demararea proiectului care vizează crearea unui centru de excelență de cercetare multidisciplinară, în strânsă colaborare cu compania ZF.”

Dr. Ing. Florin Drăgan, rectorul Universitatea Politehnica Timișoara

Centrul de Excelență va fi principala legătură între ZF R&D Tech Center din Timișoara și UPT. Acesta va fi dezvoltat în strânsă cooperare între profesori și inginerii ZF. Centrul are scopul de a permite studenților să lucreze și să cerceteze cea mai recentă tehnologie, vitală pentru dezvoltarea de soluții avansate pentru un viitor de mobilitate autonomă, electrică și conectată.

Și pentru că am vorbit despre excelență și perspective spectaculoase pentru tinerii din Timișoara, încheiem materialul nostru cu o galerie foto în care am reunit imaginile create de un tânăr de doar 17 ani, Dragoș Cornea, cu ocazia acestui eveniment. Dragoș este un mare iubitor de automobile, un talentat fotograf și artist grafic promițător, pe care îl găsiți pe instagram: @blurdragos. Ne-a contactat pentru a afla detalii despre eveniment, apoi a venit în fața Bibliotecii Centrale UPT încă de la primele ore ale dimineții, în ziua evenimentului, pentru a imortaliza monopostul Mahindra, Ce a ieșit, vedeți în galeria foto de mai jos!

Credit foto: ZF Group, @blurdragos

Distribuie acest articol!