Pininfarina Battista. Recordurile celui mai puternic supercar italian
01.12.2022
        
Distribuie acest articol!   

Au trecut doar câteva zile de la publicarea unui articol referitor la recordul de viteză atins de un automobil electric și iată-ne nevoiți să revenim pe acest subiect. De această dată este vorba de recorduri de accelerație stabilite de un automobil cu propulsie electrică.

Și de această dată vorbim despre un supercar 100% electric și un record stabilit pe circuit. Dar acum vedeta este Pininfarina Battista, care a fost testat pe circuit, la Nardo, în programul de devoltare a modelului, apoi în Dubai, cu ocazia lansării în Emiratele Arabe Unite.

”Sunt mândru că noul nostru hyper-GT electric îndeplinește promisiunea pe care am făcut-o atunci când ne-am definit planul de dezvoltare. Battista atinge performanțe mult peste ambițiile noastre inițiale.”

Paolo Dellacha, director de produs și inginerie, Automobili Pininfarina

Marele atu al acestui supercar constă în sistemul electronic unic launch control, care îi asigură prestații uimitoare în materie de plecări de pe loc. Practic, accelerațiile lui sunt demne de Formula 1.

Iată cifrele de accelerație înregistrate de Pininfarina Battista, omologate oficial:
0-100 km/h în 1,86 secunde
0-200 km/h în 4,75 secundes

Cum la aceste cifre decelerările sunt extrem de importante, Battista a stabilit și un nou record mondial pentru un automobil electric, în materie de frânare: de la 100 la 0 km/h în doar 31 de metri. Autonomia sa (ciclu WLTP) de 476 km este un alt record mondial stabilit de un hypercar electric.

Pininfarina Battista este, de departe, o mașină electrică a superlativelor. Cu 1.900 CP și 2.340 Nm este cel mai puternic supercar italian din toate timpurile, capabil să ruleze cu 350 km/h.

Cum astfel de performanțe nu se prea potrivesc cu rularea silențioasă, pentru ca emoția să fie ”completă”, Battista dispune de un generator de sunet, denumit Suono puro. Acesta are cinci moduri:  Pura, Calma, Energica, Furiosa și Carattere. Cele cinci moduri de conducere permit modificarea experienței la volan în funcție de preferințele șoferului.

Apropo de personalizare, există 120 de milioane de combinații posibile la interior și exterior, care vizează culorile, finisajele, o serie de detalii realizate pe măsura clientului, inclusiv decorări cu elemente preluate din lumea bijutierilor.

Fiecare exemplar Battista necesită peste 1.250 de ore de muncă, în regim manufacturier, artizanal chiar, în atelierele producătorului, de la Cambiano, în Italia. Seria este limitată la doar 150 de exemplare, prețul de plecare fiind de 2,2 milioane de euro fără taxe.

Distribuie acest articol!