General Motors face pași importanți pe drumul de întoarcere în Europa
09.12.2022
        
Distribuie acest articol!   

În primăvara acestui an, relatam aici despre intenția General Motors de a reveni în Europa. La câțiva ani după ce a părăsit Bătrânul Continent, constructorul american se pregătește să revină cu o gamă 100% electrică.

Istoria General Motors în Europa nu este tocmai o poveste de succes. După ce a falimentat Saab în 2011 și a anunțat în 2013 retragerea Chevrolet din Europa, grupul american a vândut Opel și Vauxhall în 2017, pentru 1,3 miliarde de euro, către Grupul PSA, care s-a transformat ulterior în gigantul Stellantis.

Prin urmare, General Motors a dispărut de pe Bătrânul Continent în ultimii ani, însă nu dintr-un capriciu, ci mai degrabă din cauza problemelor majore cu care s-a confruntat la momentul respectiv. Dar nu și-a spus ultimul cuvânt și se pregătește să revină, mizând pe automobilul electric.

Concernul a anunțat recent numirea lui Jaclyn McQuaid în fruntea GM Europe, filială cu sediul în Zürich, Elveția. Printre altele, ea va fi responsabilă și cu lansarea unui nou start-up General Motors, dedicat în întregime mobilității 100% electrice.

„Clienții europeni trec la vehicule electrice într-un ritm mai rapid decât oriunde în lume, iar GM investește 35 de miliarde de dolari, până în 2025, în tehnologia vehiculelor electrice și autonome, pentru a fi un actor major al transformării industriei noastre.”

Jaclyn McQuaid, președinte GM Europe

Revine luxul american pe pământ european? Asta pare a urmări Cadillac, cu noua sa limuzină electrică Celestiq. Printre dotări, cinci ecrane de mari dimensiuni, cel mai mare pavilion de sticlă din lumea auto și un preț pe măsură…

Încă din noiembrie 2021, General Motors se pregătește pentru reluarea activității în Europa, ca parte a unei strategii de investiții pentru creșterea globală a grupului. GM Europe și-a mărit cu precădere echipele orientate către clienți și tehnologie, odată cu anunțarea unui centru european de design, cu sediul în Marea Britanie, precum și a unui centru de inovare tehnologică, amplasat în Irlanda.

Chiar dacă nu au fost dezvăluite informații suplimentare cu privire la modelele care vor fi comercializate în Europa, ar trebui să vedem sosirea pe Bătrânul Continent a celor mai noi creații 100% electrice ale grupului, precum marele SUV Cadillac Lyriq, impunătorul GMC Hummer EV sau SUV-ul compact Chevrolet Equinox EV. În ofertă ar trebui să fie și o versiune 100% electrică a celebrului Chevrolet Corvette.

General Motors și-a anunțat ambiția de a se număra printre liderii pieței, în categoria modelelor 100% electrice, și de a concura cu Tesla. Pentru a atinge acest obiectiv, grupul american a investit recent peste 7 miliarde de dolari în producția de vehicule electrice și de baterii și și-a dezvoltat tehnologiile de conducere autonomă, care ar trebui să se regăsească și în Europa, prin intermediul subsidiarei Cruise.

În fine, în colaborare cu LG Energy Solutions, General Motors a dezvoltat o nouă platformă și noi baterii de 800 V, denumite Ultium, care oferă o modularitate deosebită, pentru a se adapta la toate tipurile de vehicule, oferindu-le peste 600 km de autonomie și compatibilitate cu stațiile de încărcare ultra-rapidă.

Distribuie acest articol!