Vitara trece pe baterii! Conceptul eVX prefigurează primul model global 100% electric de la Suzuki
16.01.2023
        
Distribuie acest articol!   

Suzuki a dezvăluit zilele acestea, în cadrul Salonului Auto de la New Delhi, un concept 100% electric. Este un SUV urban care prefigurează un viitor model de producție.

Premiera a fost făcută de Maruti Suzuki, lider al industriei auto din India, însă modelul de serie nu se va adresa doar acestei piețe, ci va fi unul global. Primul de acest fel de la Suzuki!

Suzuki speră să lanseze modelul de serie în 2025. Dotat cu un acumulator de 60 kWh, acesta ar urma să beneficieze de o autonomie de 550 km, conform standardului indian MIDC.

„Sunt încântat să dezvălui eVX, care anunță primul nostru vehicul 100% electric la nivel mondial. La Suzuki Group, limitarea efectelor încălzirii globale este o prioritate. Pentru aceasta, promovăm un set de măsuri globale care vizează reducerea emisiilor. Ca parte a acestei acțiuni, Suzuki va continua să ofere clienților din întreaga lume produse de calitate, adaptându-le la stilurile de viață și specificul de pe diferite piețe”.

Toshihiro Suzuki, Președintele Suzuki Motor Corporation

După ce, în urmă cu mai bine de 30 de ani, s-a numărat printre deschizătorii de drumuri în privința SUV-urilor, Suzuki se pregătește pentru o nouă eră. Constructorul a confirmat oficial că celebrul să model Vitara va avea în curând o versiune 100% electrică.

Conceptul Suzuki eVX anticipează această noutate. Cu 4,3 metri lungime, 1,8 metri lățime și 1,6 metri înălțime, se încadrează în categoria SUV urban.

Primul SUV 100% electric de la Suzuki va beneficia din plin de know-how-ul Suzuki în materie de modele 4×4 și SUV-uri. Cei care lucrează la acest model promit „o adevărată experiență de condus specifică Suzuki”.

Suzuki eVX are linii impunătoare și un look sculptural, cu o semnătură luminoasă în formă de X, foarte la modă printre cele mai noi apariții SUV și crossover. Designul a fost conceput pentru a optimiza performanța aerodinamică, prin urmare eVX are jante cu spițe ”pline”, camere video în loc de oglinzi și mânere de uși încastrate. Din păcate, nu a fost publicată nicio imagine cu interiorul.

Suzuki spune despre acest prototip că încorporează inovațiile existente pe ultimele generații de vehicule 100% electrice. Modelul de serie se va baza pe o nouă platformă tehnică, dedicată mașinilor electrice și concepută, se pare, în colaborare cu Toyota.

Motorul este alimentat de un acumulator de 60 kWh. Suzuki nu a precizat proveniența acestuia, da presa auto din India amintește de BYD și de existența unei versiuni mai mici, de 48 kWh.

Versiunea de producție a lui Suzuki eVX va fi comercializată începând din 2025. Se va asambla în India, într-o nouă unitate productivă Maruti Suzuki, care va asigura exportul peste tot în lume, inclusiv în Europa.

Distribuie acest articol!