A fost aleasă Mașina Anului 2023 în Europa
15.01.2023
        
Distribuie acest articol!   

În absența Salonului Auto de la Geneva, juriul de specialitate s-a reunit la Salonul Auto de la Bruxelles, pentru a anunța oficial „Mașina Anului 2023 în Europa” (COTY). Prestigiosul trofeu este acordat anual, de către un juriu format din 57 de jurnaliști din 22 de țări europene.

După ce Kia EV6 a fost desemnat câștigător anul trecut, 2023 este al doilea an consecutiv în care un model 100% electric a câștigat.

Jeep Avenger a fost votat vineri Mașina Europeană a Anului 2023, cu 328 de puncte și 21 de clasări pe primul loc în voturile juraților. Este pentru prima dată când brandul american al Grupului Stellantis câștigă mult râvnitul trofeu, care anul acesta sărbătorește cea de-a 60-a ediție.

Cu 241 de puncte și 16 cele mai bune clasări, un alt model 100% electric, Volkswagen ID. Buzz, s-a clasat al doilea. Nissan Ariya a completat podiumul, obținând 211 puncte.

Kia Niro a fost pe locul patru, cu 200 de puncte. Renault Austral, cu 163 de puncte a ocupat poziţia a cincea, iar Peugeot 408 a fost pe locul şase, cu 149 de puncte. Clasamentul finalistelor a fost încheiat de ”gemenele” Subaru Solterra / Toyota bZ4X, cu 133 de puncte.

SUV-ul compact Avenger este primul Jeep electric cu baterii (BEV) și se înscrie în eforturile constructorului american de a deveni lider în producția de SUV-uri electrice. Jeep și-a propus ca, până în 2030, toate vânzările sale în Europa și cel puțin jumătate din cele realizate în America de Nord să fie reprezentate de modelele electrice.

Se pare că Avenger va fi disponibil doar în Europa și în unele țări din Africa de Nord. Cei din fruntea Jeep consideră că nu există un potențial real pentru acest model pe piața din America de Nord. Recon și Wagoneer S vor fi primele SUV-uri Jeep electrice disponibile pe piața americană, din 2024.

Fără să aducă o revoluție tehnologică, micul SUV Avenger preia propulsia electrică de la modelele BEV Peugeot. A cucerit juriul COTY prin stilul proaspăt și seducător, cât și prin modul deosebit de plăcut în care se conduce. Cu siguranță, va face la fel și cu clientela europeană aflată în căutarea unui SUV electric!

Distribuie acest articol!