Schimbările de la vârful Toyota ar trebui să accelereze ritmul electrificării
01.02.2023
        
Distribuie acest articol!   

Akio Toyoda, strănepotul fondatorului Toyota, va părăsi funcția de președinte executiv (CEO) al acestei companii, de la 1 aprilie. El îl va înlocui pe Takeshi Uchiyamada, în funcția de președinte al Consiliului de administrație Toyota Motor Corporation (TMC).

Este un început de an surprinzător la vârful celui mai mare producător de automobile din lume, din perspectiva mutării pe altă funcție a lui Akio Toyoda.

El este strănepotul lui Kiichiro Toyoda, cel care a creat Grupul Toyota, în 1926, mai întâi ca producător  de războaie automate de țesut. Tatăl lui Akio Toyoda a fost cel care, mai apoi, a deschis calea către industria auto, prin crearea Toyota Motor Corporation, în 1937.

De la primul model, istoricul AA, și până în prezent, familia Toyoda a fost întotdeauna în spatele ascensiunii TMC. Toyota deține mărcile Lexus și Hino Trucks și are, de asemenea, participații încrucișate la Daihatsu, Subaru, Suzuki, Isuzu și Mazda. Este un jucător major al industriei auto la nivel global, care și-a păstrat statutul de lider mondial și în 2022.

Întrebarea momentului este referitoare la această mutare bruscă a lui Akio Toyoda. Ea vine după ce, în urmă cu câteva săptămâni, tocmai vorbise public despre viitorul electric al concernului, ceea ce a alimentat speculațiile pe această temă.

După cum se știe, Toyota este un partizan al propulsiei hibrid, pe care a dus-o la un nivel fără precedent prin modelul Prius, lansat în 1997. Mai nou, dezvoltarea gamei a devenit febrilă și pe partea de modele electrice cu baterie (BEV).

Primul model Toyota 100% electric, SUV-ul bZ4X, a debutat cu unele probleme de livrare. În paralel, Akio Toyoda a apărat strategia grupului, argumentând că electromobilitatea nu este nici pe departe singura soluție pentru reducerea emisiilor de CO2.

Din acest motiv, unii s-au grăbit să îi pună poziția sub semnul întrebării. Total fals, deoarece mutarea sa are un motiv mult mai logic și mai firesc: retragerea actualului președinte al Consiliului de administrație al grupului, Takeshi Uchiyamada, ceea ce necesită anumite schimbări la nivel de top management.

Așadar, de la 1 aprilie, Akio Toyoda îi va lua locul părintelui spiritual al modelului Prius. El va renunța la o poziție cu responsabilități preponderent operaționale, pentru a se concentra asupra strategiilor și orientărilor majore ale grupului.

Koji Sato, actualul director al brandului premium Lexus și al departamentul de motorsport de la Toyota, Gazoo Racing, îi va lua locul. Akio Toyoda nu părăsește grupul fondat de străbunicul său. Dimpotrivă, va avea și mai multă greutate în a-și impune ideile și în special în a asigura tranziția grupului către mobilitatea pur electrică.

Apropo de electrificare, pe lângă SUV-ul bZ4X, Toyota va lansa anul acesta, în China, și un sedan 100% electric, denumit bZ3. În paralel, Lexus va demara livrările SUV-ului său electric, RZ. Electrificarea a demarat și la Toyota, dar progresează lent. Însă noile schimbări de la vârf ar trebui să o accelereze.

Distribuie acest articol!