BMW pregătește o mică revoluție
15.02.2023
        
Distribuie acest articol!   

În 2025, BMW va inaugura o nouă generație de modele electrice bazate pe platforma Neue Klasse. Noua platformă va fi însoțită de baterii revoluționare și de noi tehnologii de asistență pentru șofer.

Viitorul pentru BMW poartă un nume pe care îl cunoaștem deja de ceva vreme: Neue Klasse. Noua platformă va sta la baza tuturor modelelor viitoare ale producătorului bavarez. Această nouă arhitectură va fi o adevărată revoluție pentru costructorul german, care se pregătește să evolueze atât din punct de vedere stilistic, cât și din punct de vedere tehnologic.

Neue Klasse se va  inspira din conceptul i Vision Dee, prezentat la CES Las Vegas, în ianuarie. Prototipul este echipat cu o multitudine de tehnologii, care ar trebui să se regăsească printre dotările standard, în anii următori.

BMW a experimentat stiluri diferite în ultimii ani, cu Seria 3 și Seria 5 mai tradiționale, cu Seria 4 mai puțin convențională sau chiar modele duse la extrem, precum noua Serie 7 sau XM.

Primul BMW Neue Klasse ar trebui să beneficieze de o parte frontală inovatoare, cu lumini LED integrate în grilă. Liniile ar trebui să fie mai drepte, cu multe unghiuri.

Aerodinamica va juca un rol important la noua generație. Vor fi utilizate componente active din punct de vedere aerodinamic, pentru a combina în mod ideal capacitatea de penetrare a aerului cu răcirea acumulatorului.

Ca și la conceptul Vision Dee, habitaclul va avea funcțiile simplificate. Deși este puțin probabil ca BMW să elimine complet instrumentarul și ecranele de infotainment, controlul vocal și gestual va fi îmbunătățit, pentru a minimiza distragerea atenției.

BMW își va reconfirma angajamentul în privința sustenabilității, prin utilizarea de materialele reciclate și a unor elemente mai durabile și mai ecologice.

Noii acumulatori dezvoltați de BMW vor avea o densitate energetică mai mare cu 30% și costuri de producție cu 50% mai mici în comparație cu cei actuali. Capacitatea va fi cuprinsă între 75 kWh și 150 kWh. Se zvonește că BMW ar viza o autonomie maximă de 1.000 km, în configurații cu tracțiune spate sau integrală.

Neue Klasse va adopta o nouă arhitectură de 800 de volți care, conform declarațiilor lui Frank Weber, directorul de tehnologie de la BMW, va permite viteze mari de încărcare. De pildă, 48 km de autonomie s-ar obține în doar un minut de încărcare.

În ceea ce privește puterea modelelor, această platformă ar putea furniza până la 1.341 CP și ar putea găzdui până la patru motoare electrice. Rețeta perfectă pentru un viitor BMW M 100% electric! Până atunci, însă, BMW se va concentra, fără îndoială, pe modele de volum, precum BMW Seria 3, care ar trebui să inaugureze o nouă generație până în anul 2025.

Distribuie acest articol!