Tesla Model Y: de ce se desprinde volanul la unele mașini noi?
11.03.2023
        
Distribuie acest articol!   

Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) din SUA a deschis o investigație preliminară asupra Tesla Model Y. Inițiativa vine după două rapoarte referitoare la unele mașini noi al căror volan pur și simplu s-a desprins în timpul mersului.

Evident, știrea îi pică destul de rău producătorului american și SUV-ului său Model Y, cel puțin la capitolul imagine.

Și totul se întâmplă după ce, în urmă cu doar câteva zile, inginerii Toyota aveau cuvinte elogioase la adresa Model Y. Niponii nu s-au sfiit să spună că este „o operă de artă” din punct de vedere tehnic!

Având în vedere reputația inginerilor Toyota, este într-adevăr un compliment deosebit. Cu atât mai mult cu cât vine din partea unui concurent direct!

Însă, în mod ironic, iată că NHTSA tocmai a anunțat deschiderea unei anchete care vizează tocmai Model Y. Acestea semnalează probleme grave de securitate, la coloana de direcție, apărute în timp ce vehiculele respective se aflau în mișcare.

Incidentele contrastează flagrant cu aprecierile recente primite de Tesla Model Y, dar nu pun sub semnul întrebării proiectarea și dezvoltarea acestuia. De fapt, cele două exemplare în cauză par să fi avut un defect de asamblare, apărut în producție. Concret, ele au fost livrate fără șurubul care fixează volanul pe coloana de direcție.

A fost lansată o investigație, pentru „a evalua amploarea, frecvența și procesele de fabricație aferente” acestei probleme. NHTSA estimează că 120.089 de unități Model Y, versiunea 2023, sunt potențial afectate. Din fericire, incidentele consemnate au avut loc au fost la viteză redusă și nu s-au soldat cu răniți.

Reamintim, Tesla este încă sub investigație NHTSA cu privire la sistemele de asistență la condus. În acest context, producătorul a preferat să suspende, în Statele Unite și Canada, implementarea software-ului său de asistență pentru șofer FSD Beta, pentru a avea timp să rezolve disfuncționalitățile scoase la iveală.

Distribuie acest articol!