Seat, o marcă pe cale de dispariție?
05.04.2023
        
Distribuie acest articol!   

Este o certitudine faptul că SEAT traversează o perioadă dificilă, iar în ultima vreme zvonurile privind o posibilă dispariție a brandului spaniol, parte a Grupului Volkswagen, s-au înmulțit. Recenta publicare a cifrelor anuale nu a făcut decât să agite spiritele în acest sens.

În mod paradoxal, înrăutățirea situației a coincis cu apariția noii mărci proprii, Cupra. În paralel, ascensiunea Skoda a subminat marca Seat chiar din interiorul Grupului Volkswagen!

Născut în anul 1950, printr-o asociere a guvernului spaniol cu gigantul italian Fiat, brandul Seat (Sociedad Española de Automóviles de Turismo) a cunoscut perioada sa cea mai bună din momentul în care a fost preluat de grupul german Volkswagen, începând din 1986. Infuzia de tehnologie adusă de noii proprietari ai companiei a contat enorm în dinamica relansării Seat.

Modelul său emblematic, celebra Ibiza, a fost un mare succes internațional, indiferent de generație. Printre marile succese Seat trebuie incluse, de asemenea, compacta Leon și monovolumul Alhambra, acesta din urmă fiind o versiune mai accesibilă a MPV-ului compact Sharan.

După cum se știe, Cupra a apărut ca o marcă sportivă desprinsă din Seat, în urmă cu circa patru ani. Inițial a fost doar o ”etichetă sportivă” pentru modelele Seat, după care strategii de la vârful Volkswagen au decis să îi confere statut de marcă separată.

Cupra are acum planuri mărețe, ce includ câteva modele electrice care promit să fie spectaculoase. Așa se face că Seat a încheiat anul 2022 cu o scădere de 40% față de 2021, în timp ce Cupra a crescut cu 91%! Iar în cazul Seat, planurile pentru viitoare modele electrice… lipsesc!

Să fie finalul Seat pe aproape? Se pare că viitorul acestei mărci va fi lămurit în cursul lunii aprilie, când este preconizată o importantă conferință de presă. Va fi interesant de văzut dacă va fi oficializat finalul sau, de ce nu, vom asista la o conversie într-o marcă low cost gen Dacia sau poate într-una de servicii de mobilitate.


CITEȘTE ȘI:
ANALIZĂ: Seat versus Cupra, canibalizare sau poveste de succes?
Trei noi SUV-uri Cupra, până în 2025

Distribuie acest articol!