SUV-urile domină piața europeană
19.02.2024
        
Distribuie acest articol!   

SUV-urile și-au continuat ascensiunea și, cu o cotă de piață de 51% în 2023, sunt acum cele mai bine vândute automobile din Europa.

Tendința datează deja de câțiva ani buni și nu pare să se tempereze prea curând. Fenomen firesc, până la urmă, dacă avem în vedere că acest succes extraordinar are motive foarte întemeiate.

În prezent, aproape că nu mai există constructor care să nu aibă SUV-uri în ofertă și nici măcar brandurile de lux sau sportive, precum Rolls-Royce sau Lamborghini, nu mai fac excepție. Doar McLaren și Bugatti încă rezistă pentru moment.

Chiar și în Statele Unite, SUV-urile se vând deja mai bine decât categoria tradițională a truck-urilor (camionete și vehicule utilitare). Peste tot, tendința este oarecum aceeași.

Potrivit datelor publicate de Automotive News Europe, modelele SUV și crossover reprezintă 51% din vânzările de vehicule noi. Limuzinele, modelele compacte și mini, precum și celelalte tipuri de turisme împart restul.

Este o cifră foarte mare, care corespunde unei creșteri de 19% a vânzărilor față de anul precedent. Și asta se datorează în special succesului anumitor modele, precum Tesla Model Y, ale cărui vânzări au crescut în Europa cu 85% în doar un an.

SUV-urile compacte sunt cele mai populare pe Bătrânul Continent, reprezentând 4,1 milioane de unități vândute. Totuși, cea mai mare creștere anuală au înregistrat-o SUV-urile premium, de 31%, până la 843.939 de unități. Un succes incontestabil pentru o categorie care, paradoxal, nu este foarte iubită autoritățile publice de pe continent, din motive ecologice.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!