Mașina Anului 2024 în Lume / World Car Awards. Câștigătorii sunt…
30.03.2024
        
Distribuie acest articol!   

În cadrul unei ceremonii organizate în paralel cu motorshow-ul din New York, au fost dezvăluite numele câștigătorilor la ediția 2024 a trofeelor Mașina Anului 2024 în Lume (World Car Awards / WCOTY).

Cea de-a 20-a ediție World Car Awards a avut șase categorii, toate modelele laureate fiind prezente pe piața europeană. Kia a recidivat, câștigând marele trofeu și pe cel de la electrice, și a făcut-o cu un singur model: EV9.

World Car of the Year: Kia EV9

Brandul coreean este deja un obișnuit al acestor trofee. În 2023, EV6 GT a fost World Performance Car, în timp ce, în 2020, Soul EV a primit titlul de World Urban Car, iar Telluride, pe cel de World Car of the Year. Acum Kia câștigă din nou două trofee, însă de data aceasta cu un singur model, EV9, lăudat pentru interior, performanțe și stilul inovator. EV9 s-a impus cu un scor strâns (809 puncte, față de 804) în fața următoarei clasate, Volvo EX30. Podiumul a fost completat de un model chinez, BYD Seal, cu 774 de puncte.

World Luxury Car : BMW Seria 5 / i5

La această categorie au concurat două referințe mondiale: noul BMW Seria 5, disponibil și în variantă electrică i5, și Mercedes Clasa E. Dacă în cele din urmă modelul bavarez a câștigat, a fost pentru că juriul l-a considerat mai eficient, mai ”verde”, mai inovator, dar și mai atractiv. Și aici rezultatul a fost strâns (789 de puncte, față de 767), lăsând cu mult în urmă al treilea finalist, SUV-ul Mercedes EQE (738 de puncte).

World Performance Car : Hyundai Ioniq 5 N

Modelele electrice dau de înțeles că sunt capabile să concureze cu cele termice și pe tărâm sportiv. În cazul de față, Hyundai Ioniq 5 N s-a impus în fața a două modele BMW cu pretenții. Cu 823 de puncte, față de doar 764 de puncte pentru M2, respectiv 743 de puncte pentru XM.

World Electric Vehicle: Kia EV9

În mod logic, Kia EV9 s-a impus și la categoria World Electric Vehicle, înaintea micului SUV Volvo EX30 și a limuzinei BMW i5.

World Urban Car : Volvo EX30

Modelul Volvo a acumulat 797 de puncte și a câștigat cu un avans confortabil față de următoarele clasate. În schimb, un singur punct a departajat BYD Dolphin (735 de puncte) de Lexus LBX (734 de puncte).

World Car Design of the Year : Toyota Prius

După ce, timp de 25 de ani, Toyota Prius a fost un model controversat din punct de vedere al designului, iată că a cincea generație reușește să se impună tocmai din acest punct de vedere. O schimbare radicală, așadar, care a propulsat modelul nipon în fața unor finaliste cu pedigri: Ferrari Purosangue și Ford Bronco.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!