Paolo Pininfarina a încetat din viață
15.04.2024
        
Distribuie acest articol!   

Paolo Pininfarina, președintele Grupului Pininfarina, a încetat din viață zilele trecute, la Torino, la vârsta de 65 de ani. Începând din 2008, el s-a aflat la cârma companiei fondate de bunicul său, Battista, în 1930.

Designul auto italian pierde astfel încă o referință, Paolo Pininfarina fiind președintele unei case de design care a creat numeroase automobile incluse în categoria celor mai dorite supersportive.

Pininfarina este un reper major în lumea designului. S-a impus inițial în industria auto, pentru ca mai apoi să își diversifice portofoliul printr-o activitate creativă de excepție și în alte domenii de design.

Paolo Pininfarina s-a născut la Torino, pe 28 august 1958. După ce a absolvit inginerie mecanică la Universitatea Politehnică din Torino, în urma unei serii de experiențe formative și profesionale în străinătate, inclusiv la Cadillac, Honda și General Motors, în 1982 și-a început călătoria profesională la Pininfarina.

În 1987 a preluat funcția de președinte și CEO al Pininfarina Extra S.p.A., companie din cadrul grupului specializat în design industrial, mobilier, arhitectură, design nautic și aeronautic.

În 1988 a devenit membru al Consiliului de Administrație, iar în 2002, membru al conducerii. A fost numit vicepreședinte al Pininfarina S.p.A., iar din 2008, în urma trecerii subite în neființă a fratelui său Andrea, și-a asumat funcția de președinte și a reușit performanța de a scoate compania din criza financiară în care se afla la acel moment.

Dintre capodoperele supravegheate personal de el, două i-au fost deosebit de dragi: conceptul Sergio, o barchetta cu două locuri bazată pe mecanica Ferrari, pe care Paolo a decis să o creeze în 2013 în amintirea tatălui său, senatorul pe viață Sergio Pininfarina, și hypercarul Pininfarina Battista, un model 100% electric care poartă numele bunicului său.

Pininfarina Battista

Începând cu anii 1980, el a jucat un rol cheie în procesul de diversificare al grupului, dincolo de sectorul auto, extinzând afacerile în alte domenii de design.

În timpul șederii sale la companie, Paolo a fost martor la sfârșitul producției de automobile Pininfarina în 2011, achiziția Pinifarina S.p.A. de către compania indiană Mahindra Group în 2015 și lansarea Automobili Pinininfarina în 2018.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!