Cădere spectaculoasă pentru Tesla Model Y, în Europa. Dacia Sandero revine în forță
29.06.2024
        
Distribuie acest articol!   

Noul rege al industriei auto mondiale, SUV-ul 100% electric Tesla Model Y, suferă o cădere neașteptată a vânzărilor în Europa, anul acesta. Liderul de anul trecut a fost depășit de mult mai modesta Dacia Sandero, un automobil cu propulsie termică. Iar din urmă vine, răzbunător, liderul de odinioară, Volkswagen Golf!

Scăderea din prezent vine după un an 2023 al tuturor recordurilor pentru Tesla Model Y, care a devenit cea mai bine vândută mașină de pe planetă, depășind chiar și cele mai populare modele Toyota.

Succesul a confirmat o predicție a lui Elon Musk, care anunțase cu câțiva ani în urmă instalarea SUV-ului electric în fruntea pieței auto mondiale. O ispravă de-a dreptul impresionantă pentru un brand foarte tânăr în comparație cu alte grupuri de automobile.

Dar a venit 2024, în care parcă nimic nu mai merge bine pentru compania lui Elon Musk. Confruntată cu scăderea cererii și cu o concurență care reușește, în sfârșit, să convingă clienții amatori de electrice să aleagă și alte modele decât cele ale mărcii americane, Tesla a trebuit să își suspende temporar sau să reducă producția în fabricile sale, de mai multe ori.

Aproape peste tot în lume, Tesla se confruntă acum cu o scădere a vânzărilor sau, în cel mai bun caz, cu o stagnare. Rezultatele de pe piața europeană ilustrează acest declin: în prezent Model Y se află abia pe locul 9 în clasamentul pe modele, după primele cinci luni din 2024.

S-au vândut 79.204 de exemplare din ianuarie până în mai 2024, conform Automotive News, care citează cifrele Data Force. O scădere de 23,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în mai 2024 scăderea a ajuns până la 48,9% față de luna similară de acum un an.

Prin urmare, Model Y este cu mult în urma Daciei Sandero, care a terminat pe locul doi în topul anului 2023. Vânzările modelului românesc au crescut cu 16,4% în primele cinci luni din 2024, până la 116.544 de exemplare.

Dar poate cea mai mare răzbunare ar trebui să vină din partea legendei Volkswagen Golf. Liderul tradițional de pe piața europeană a fost detronat în 2022, de Peugeot 208, după decenii de dominație.

Compacta germană se află acum pe urmele Daciei Sandero, datorită unei creșteri a vânzărilor de 47,7% în primele cinci luni din 2024. Se pare că restyling-ul din ianuarie are mare succes, iar dacă dinamica actuală a vânzărilor se va menține, Golf are toate șansele să devanseze Sandero până la sfărșitul anului.

Oricum, faptul că Tesla Model Y nu își va păstra primul loc pe piața europeană, în 2024, pare să devină o certitudine. Rămâne de văzut cum vor evolua vânzările Tesla și pe alte piețe majore din lume.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!