Accident penibil, cu un Lotus Evija electric, la Goodwood Festival of Speed
13.07.2024
        
Distribuie acest articol!   

Celebrul Festival of Speed de la Goodwood este un eveniment extraordinar, care în fiecare an le dă întâlnire fanilor auto cu modele excepționale, pe care toate mărcile se înghesuie să le etaleze. O ocazie de a vedea mașini extraordinare, expuse sau chiar rulând la limită.

Anul acesta, pentru celebra marcă engleză Lotus participarea la acest eveniment s-a transformat într-un adevărat coșmar, din cauza unui accident petrecut cu un Evija.

Tradiția evenimentului este că fiecare pilot care participă la celebra urcare de la Goodwood să încălzească la început anvelopele, în stil „burn-out”. Doar că pentru un automobil care are sub capotă 2.000 CP și un cuplu monstruos, un astfel de ritual se poate transforma într-o clipită în ceva dezastruos.

Lotus Evija X a reușit acest lucru, cel mai probabil ”ajutată” (involuntar, desigur!) de inginerii constructorului englez. Aceștia ar fi programat un mod special de funcționare, pentru această demonstrație, astfel încât mașina să aibă o prestație cât mai spectaculoasă.

Procedura de ”launch control” s-a transformat într-un dezastru, atunci când mașina a început să gliseze lateral, iar pilotul nu a mai putut evita baloții de paie.

Se pare că problemele de sincronizare a celor patru motoare electrice au provocat incidentul. De altfel printre specialiștii din domeniul propulsiilor electrice de performanță este cunoscut faptul că cea mai mare provocare pentru o astfel de configurație tehnică o constituie simbioza perfectă a celor patru motoare independente la sarcină maximă, în linie dreaptă (câte unul la fiecare roată, așa cum este cazul unei tracțiuni electrice 4×4).

În altă ordine de idei, accidentele de acest fel, din timpul prestațiilor demonstrative, sunt obișnuite la Goodwood Festival of Speed. Lotus nu este nici pe departe primul brand care o comite astfel.

Incidentul va lăsa, evident, o amintire amară pentru cei de la Lotus. Însă exact acest tip de prezentare dinamică face ca Festivalul Vitezei de la Goodwood să fie atât de magic!

Foto: YouTube.com

Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!