Ce tip mașină se potrivește unui șofer începător?
25.07.2024
        
Distribuie acest articol!   

Imediat după obținerea permisului, pe tinerii șoferi îi așteaptă provocarea familiarizării cu mașina lor. Pentru a conduce în cele mai bune condiții și pentru a reduce riscul de accidente, achiziționarea unui model potrivit pentru această fazo incipientă a ”carierei” de șofer este foarte importantă. Iată câteva sfaturi pentru tinerii șoferi.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

În primul rând, trebuie evitate modelele prea puternice. O mașină puternică sau sportivă nu este potrivită unui șofer începător. Dincolo de faptul că este și foarte scumpă, cu cât o mașină este mai puternică, cu atât este mai mare riscul de producere a unui accident, în special în mâinile unui șofer începător.

Deci, decât un BMW sau un Mercedes, este mai bine să optați la început pentru modele de putere și dimensiuni mai mici, precum cele de oraș. În același timp, este esențial ca modelul respectiv să fie ușor de condus și bine echipat din punct de vedere al siguranței (airbag-uri, ABS etc.).

În ceea ce privește tipul de motorizare, o mașină pe benzină este mai ieftină la achiziție și este mai ușor de întreținut, în comparație cu una diesel. Asigurarea este, de asemenea, mai puțin costisitoare. Totuși, un model pe benzină consumă mult combustibil, prin urmare ideal pentru un șofer tânăr care zilnic are de făcut deplasări mai lungi, este o mașină diesel.

Tinerii șoferi sunt sfătuiți să nu cumpere o mașină nouă, care este destul de scumpă. În schimb, una second-hand este disponibilă la prețuri accesibile, însă în acest caz trebuie să fie vigilenți, deoarece un vehicul mai vechi necesită mai multe reparații. Atenție, așadar, la starea mașinii și costurile de întreținere!

Planificarea bugetului este foarte importantă, iar alegerea mașinii va depinde și de costuri. Trebuie știut că în costul real de achiziție al unui automobil intră, pe lângă prețul propriu-zis, o serie de alte cheltuieli – înmatriculare, asigurare, inspecție tehnică, taxă de drum, abonament de parcare, hotel de anvelope etc.

La final, iată și câteva modele potrivite pentru șoferii începători: Volkswagen Up, Renault Clio, Citroën C1, Toyota Yaris, Volkswagen Polo, Skoda Fabia, Opel Corsa.

Distribuie acest articol!