Programul Rabla 2014 - conditiile de desfasurare
23.03.2014
        
Distribuie acest articol!   

Programul Rabla 2014 va demara dupa 1 aprilie, iar Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), care geastioneaza acest program, a deschis sesiunea de depunere de dosare pentru validarea dealerilor si colectorilor care doresc sa participe. Termenul limită de depunere a dosarelor de validare este 28 martie. Spre deosebire de anii trecuti, distributia tichetelor nu se va mai face pe judete, ci in functie de cerere. Prin urmare, tichetele vor fi electronice si se vor extrage dintr-o baza de date nationala, de catre dealerii auto validati, pe masura ce se inscriu solicitantii.

Pentru a intra in program, o persoana isi va alege din lista un dealer validat, la care se va inscrie, dupa care trebuie sa mearga la oricare dintre colectorii autorizati ca sa isi caseze masina. Urmatorul drum va fi la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din judetul unde are rabla inmatriculata, pentru radiere, dupa care revine la dealer, pentru a incheia contractul de vanzare-cumparare. Tot acest circuit trebuie parcurs in 30 de zile de la inscrierea la dealer. Daca nu sunt respectate conditiile desfasurarii programului, tichetul electronic se intoarce in baza nationala si poate fi extras de un alt comerciant.

De retinut ca cei care isi caseaza o masina veche si nu doresc sa cumpere o masina noua, pot ceda altcuiva dreptul de folosire a primei. Cele doua persoane vor merge impreuna la dealer, astfel incat tichetul electronic sa fie eliberat pe numele celui care cumpara autoturismul. Aceasta este solutia gandita de autoritati, pentru a elimina specula cu tichete Rabla. Iar cei care doresc sa-si caseze rabla, trebuie sa se inteleaga din start cu o persoana care vrea sa cumpere o masina noua, careia sa ii cedeze reducerea.

Asadar, anul acesta, toate cele 20.000 de tichete (mai putine cu 3.000 decat anul trecut), din care 17.000 pentru persoane fizice, vor fi, practic, la dispozitia oricarui dealer, in functie de cerere si nu vor mai fi distribuite in etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului. Un astfel de tichet aduce o o reducere de 6.500 de lei la achizitia unui autoturism nou, in timp ce rabla trebuie sa aiba o vechime mai mare sau egala cu opt ani.

De asemenea, persoanele juridice si institutiile publice se pot inscrie in program. Se va utiliza un singur tichet pentru achizitionarea unui autovehicul nou. Pentru stimularea achizitionarii autovehiculelor cat mai prietenoase cu mediul, se va oferi, pe langa prima de casare, un eco-bonus in valoare de 500 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou cu norma de poluare Euro 6 sau al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 sub 100g/km sau care dispune de un sistem de propulsie hibrid.

Distribuie acest articol!