Ministerul Economiei lanseaza Programul Prima Masina
07.10.2014
        
Distribuie acest articol!   

Initiat de Ministerul Economiei, Programul Prima Masina este in faza de proiect supus dezbaterii publice, ar putea inlocui Programul Rabla si e posibil sa intre in vigoare la 1 noiembrie. Programul urmareste stimularea cumpararii de autoturisme noi, sprijinirea tinerilor pentru achizitia unei masini noi printr-un credit bancar garantat de stat, stimularea achizitiei de autoturisme noi, mai sigure in trafic si mai putin poluante, precum si dezvoltarea productiei locale de autoturisme.

Programul este destinat, in principal, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 ani, dar si celorlalte categorii de varsta, pentru achizitionarea primei masini noi. Se vor emite garantii de stat pentru creditele contractate de beneficiarii Programului de la institutiile de credit si institutiile financiar-nebancare pentru achizitia de autoturisme noi. Garantia statului va acoperi maxim 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta de colateral fiind reprezentata de autoturismul achizitionat. Valoarea creditului pentru achizitia in cadrul Programului este de 50.000 lei (plus TVA) plus valoarea politei CASCO pentru primul an.

Conditiile pentru accesarea Programului guvernamental Prima Masina ar putea fi: avansul minim din valoarea creditului, solicitat de banci beneficiarilor intre 5% si 10%; costul total al finantarilor garantate de stat acordate in cadrul Programului nu va depasi ROBOR 3 luni+marja de 3%; durata maxima a perioadei de creditare: 84 luni; prin acest Program se pot achizitiona autovehicule din productie interna sau din import, putand fi implicati toti producatorii/ distribuitorii/ importatorii; programul este deschis tuturor institutiilor financiare bancare.

Impactul programului va consta in sustinerea comercializarii a 20.000 autoturisme noi anual. Astfel, in decursul a doi ani, piata auto poate ajunge la o pondere de 40% a achizitiilor de autoturisme noi de catre persoanele fizice, de la un nivel de doar 25% in prezent. Mai mult, cresterea anuala a vanzarilor ar putea ajunge pana la un miliard de lei ceea ce are capacitatea de a conduce la o crestere economica de 0,1% cumuland efectele lantului de productie, import si distributie, inclusiv serviciile conexe din sectorul auto.

Distribuie acest articol!