BMW Art Cars, la patru decenii
02.06.2015
        
Distribuie acest articol!   

De cand un BMW 3.0 CSL pictat de Alexander Calder s-a aliniat in cursa de 24 de ore de la Le Mans, in urma cu exact 40 de ani, Colectia BMW Art Car i-a fascinat atat pe pasionatii de arta si design, cat si pe fanii automobilelor si tehnologiei din lumea intreaga.

Inca de la inventarea automobilului, artistii au fost inspirati de fiorul creat de viteza, de fenomenul mobilitatii si de masinile de curse ca exemple de sculptura moderna. Din 1975, BMW Art Cars au reprezentat o piesa centrala a acestei povesti. Ideea din spatele BMW Art Cars a apartinut unui pilot francez – totodata si un pasionat de arta -, Herve Poulain: acum 40 de ani, Poulain i-a cerut prietenului sau, artistul Alexander Calder sa-si lase amprenta talentului pe masina sa de curse. Impreuna cu Jochen Neerpasch, pe atunci directorul BMW Motorsport, primul BMW Art Car a luat nastere – si imediat a devenit favoritul publicului de pe circuit. De atunci, noi completari ale Colectiei BMW Art Car au fost facute de-a lungul anilor, la intervale neregulate, cu opere de arta unice realizate de artisti precum Andy Warhol, Roy Lichtenstein, David Hockney sau Jeff Koons.

"BMW Art Cars reprezinta un reper interesant unde automobilele, tehnologia, designul, arta si motorsportul se intalnesc", reflecta Maximilian Schoberl, vicepresedinte executiv BMW Group pentru afaceri corporate si guvernamentale. "Istoria de 40 de ani a sculpturilor rulante este la fel de unica precum au fost artistii care le-au creat. BMW Art Cars reprezinta un element esential si o caracteristica de baza a implicarii culturale pe care o avem la nivel global."

Sarbatorirea aniversarii a inceput cu expozitiile din Hong Kong, de la Centrul Pompidou, Muzeul BMW si Concorso d’Eleganza de la Lacul Como, unde primele patru BMW Art Cars – semnate Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein si Andy Warhol – si modelul M3 GT2 creat de Jeff Koons au fost expuse. Alte prezentari vor urma in cursul anului 2015 la New York, Miami si Shanghai.

Grupul de 17 artisti care au realizat modelele BMW cu incepere din 1975 este unul international, iar interesul pentru "sculpturile rulante" s-a raspandit in lumea intreaga. Adesea, mi multe masini sunt expuse la Muzeul BMW din Munchen, resedinta BMW Art Cars, ca parte a colectiei permanente. Celelalte BMW Art Cars calatoresc pe mapamond – la expozitii de arta in Los Angeles, Londra si Hong Kong, precum si la expozitii muzeale la Luvru, Guggenheim si Muzeul de Arta Contemporana din Shanghai.

BMW Group doreste sa lanseze a 40-a aniversare a Colectiei BMW Art Car in atentia publicului prin intermediul social media. In timp ce exploreaza viziunea fiecarui artist pentru automobilele sale pe canalele proprii de social media, compania doreste sa intrebe utilizatorii ce inseamna "arta automobilului" pentru ei. Pentru a urmari continutul, acesta va fi distribuit sub hashtagul #BMWArtCar.

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol!