Ferrari realizează cea mai mare marjă operațională medie din industria auto
14.04.2020
        
Distribuie acest articol!   

Deseori ne întrebăm, oare cât din prețul unui automobil reprezintă ”câștigul” producătorului? Având în vedere valoarea de vânzare a unui automobil, care de cele mai multe ori este de ordinul zecilor de mii de euro, dar adesea poate fi și de ordinul sutelor de mii, ne așteptăm ca ”adaosul” să fie proporțional, nu-i așa?

În termeni de specialitate, ”partea producătorului” se numește marjă operațională și toată industria suferă la acest capitol, pentru că de la an la an aceasta se tot subțiază. Până acum se știa că cel mai performant constructor, la acest capitol, este Porsche.

Dar lucrurile par că s-au mai schimbat între timp, Ferrari fiind un caz special pentru industria auto. Dacă este să le dăm crezare celor de la fiatgroupworld.com, în 2019, marja operațională a italienilor a fost de 23,2%, cu 8 puncte procentuale peste ce a realizat Porsche!

Deși a înregistrat o creștere mică în 2019, marja operațională Ferrari este în topul industriei auto, cu peste 23%, cu aproape 10% mai mare decât la Porsche. Altfel spus, Ferrari câștigă în medie aproape 90.000 de euro la fiecare mașină vândută!

2019 a fost un an excelent pentru Ferrari, pe același trend pozitiv ca în ultimii ani. A fost pentru prima oară în istoria mărcii când s-a depășit pragul de 10.000 de vânzări într-un an, cu un total de 10.131 de unități. La acest succes au contribuit ritmul susținut de înnoire a modelelor, diversificarea gamei și lansarea de tot mai multe modele în ediție limitată sau produse la cerere.

Ferrari traversează o perioadă minunată, iar preconizata apariție a primului SUV din istoria căluțului cabrat va contribui și mai mult la creșterea vânzărilor. Exemplele Lamborghini și Rolls-Royce, unde ”efectul SUV” a accelerat vânzările, sunt edificatorare în acest sens.

Revenind la marja operațională realizată de Ferrari anul trecut, cu o medie de 86.000 de euro, în condițiile în care prețul celui mai ieftin model (Portofino) pleacă de la puțin sub 200.000 de euro, este cât se poate de clar că italienii sunt pe cai mari!

Sursa: fiatgroupworld.com

Distribuie acest articol!