Piața auto europeană va înregistra o scădere record în 2020
23.06.2020
        
Distribuie acest articol!   

Într-un comunicat de presă dat publicității astăzi, Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) estimează că piața de automobile noi va înregstra în 2020 o scădere istorică, de 25%.

În contextul crizei economice majore cu care se confruntă industria auto din cauza Covid-19, ACEA și-a revizuit radical prognoza pentru acest an. Așteptările asociației vizează diminuarea vânzărilor din Uniunea Europeană cu peste 3 milioane de unități, de la 12,8 milioane în 2019, la aproximativ 9,6 milioane în acest an.

După primele unde de șoc, din perioada martie – mai, piața UE s-a contractat cu 41,5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Se preconizează, totuși, o revenire într-o anumită măsură, în lunile următoare, având în vedere că restricțiile au fost ridicate.

Din perspectiva volumelor, prognoza ACEA pentru 2020 anticipează cel mai mic număr de autovehicule noi vândute, după minimul înregistrat în 2013, când industria a trecut prin șase ani consecutivi de declin, în urma crizei financiare din 2008-2009. O scădere cu 25% ar reprezenta cel mai puternic declin înregistrat vreodată de sectorul auto din Europa.

ACEA își exprimă speranța că o serie de măsuri, luate atât la nivelul blocului comunitar, cât și pe piețele naționale, va ajuta industria auto să evite colapsul. În acest sens, ACEA solicită introducerea rapidă a unor stimulente la cumpărare, pentru a relansa cererea de automobile noi.

Distribuie acest articol!