România este în continuare țara cu cele mai nesigure șosele din Uniunea Europeană
16.06.2020
        
Distribuie acest articol!   

Cu 96 de decese la un milion de locuitori, România a fost și în anul 2019 țara cu cea mai ridicată rată a mortalității pe drumurile publice din Uniunea Europeană (UE).

Media la nivelul celor 27 de state membre UE plus Marea Britanie, Norvegia, Elveția și Islanda a fost anul trecut de 51 de decese la un milion de locuitori, conform datelor preliminare publicate zilele trecute, de Comisia Europeană. Această cifră confirmă faptul că Europa este continentul cu cele mai sigure șosele din lume.

România a fost pe ultimul loc și în 2018 și nu a înregistrat niciun progres în ultimul an. Cifre alarmante s-au înregistrat și în Bulgaria (89 de decese la un million de locuitori) și Polonia (77 de decese la un million de locuitori).

La polul opus, țările cu cele mai sigure drumuri din UE sunt Suedia, cu 22 de decese, și Irlanda, cu 29 de decese la un million de locuitori. Lista țărilor cu rezultate foarte bune în această privință ar putea continua cu Croația, Finlanda, Franța, Germania, Grecia și Luxemburg.

Progrese semnificative în reducerea deceselor cauzate de accidente rutiere s-au înregistrat anul trecut în Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda și țările baltice.

În general, siguranța pe șoselele din UE a crescut considerabil în ultimul deceniu. Totalul deceselor în accidente rutiere a fost în 2019 de 22.800, cu 7.000 mai puține și în scădere cu 23% față de acum zece ani. Față de 2018, scăderea de anul trecut a fost cu 2%.

Distribuie acest articol!