Uimitorul Porsche 919 Street Concept, un hypercar care nu va ajunge niciodată pe șosele
17.11.2020
        
Distribuie acest articol!   

Recent, Porsche a dat publicității imagini și informații referitoare la câteva concepte din trecut, modele foarte spectaculoase, dar care nu au apucat să ajungă în producție. Printre aceste proiecte secrete care au vizat modele extreme se regăsește o neașteptată versiune… de stradă a celebrului prototip 919, cu care Porsche s-a impus de o manieră categorică, nu cu mulți ani în urmă, la Le Mans.

Conceptul este un omagiu adus curselor de anduranță, acolo unde Porsche este constructorul cu cele mai multe victorii la Le Mans. Modelul este derivat din fantasticul 919 Hybrid de categorie LMP, cu care Porsche a câștigat celebra cursă de 24 de ore în 2015, 2016 și 2017.

Porsche 919 Hybrid are un palmares excepțional: 33 de victorii în curse, trei titluri supreme de anudranță la constructori și tot atâtea la piloți. În 2018, o evoluție a acestui prototip a spulberat recordul istoric de la Nürburgring.

Conceptul Porsche 919 Street utilizează grupul motopropulsor hibrid al modelului de curse. Așa cum o indică și numele, se dorea a fi o versiune a modelului din anduranță, omologată pentru circulația pe drumurile publice.

Din punct de vedere constructiv, sunt păstrate toate canoanele clasei LMP1 moderne: partea frontală scurtă și postul de conducere foarte avansat, pavilionul plonjat, cu o „coadă de rechin” menită să optimizeze comportamentul aerodinamic. A fost conceput chiar și un model de jante special, cu trimitere evidentă la cele care au echipat 919 Hybrid.

Totuși, s-a renunțat la spoilerul spate, pentru un aspect mai ”civil”. În schimb, difuzorul de aer este la locul lui, iar evacuarea se află sub capota motorului.

Acest concept păstrează o serie de caracteristici ale lui 919 Hybrid: dimensiunile de gabarit și ampatament, șasiul monococă din carbon și chiar motorizarea hibridă cu puterea totală de 900 CP.

Din păcate, conceptul nu a avut șansa să ajungă la faza de producție, cu toate că ar avea toate atuurile pentru a rivaliza cu hypercar-uri precum Aston Martin Valkyrie sau Mercedes Project One.

Cât despre povestea de succes pe care Porsche a scris-o la Le Mans, în 2020 s-au împlinit 50 de ani de la prima victorie a constructorului german la cea mai importantă cursă de anduranță din lume. Filmul de mai jos rememorează această minunată istorie.

Distribuie acest articol!