Grupul Volkswagen va introduce SSP, o platformă tehnică pentru toate mărcile și modelele din portofoliu
04.08.2021
        
Distribuie acest articol!   

Volkswagen este un pionier al platofrmelor tehnice modulare. În 2012, gigantul german a lansat MQB, o platformă capabilă să se adapteze la diverse modele ale grupului, de la autoturisme la SUV-uri de dimensiuni mari, dotate cu motoare termice.

MQB a optimizat gestionarea platformelor tehnice din cadrul grupului, cu efecte remarcabile în privința costurilor. Platforma oferă atât tracțiune față, cât și spate (versiunile MLB și MSB), iar motoarele termice sunt amplasate longitudinal.  Versiunea MSB a servit ca bază pentru platforma J1, folosită la modelele 100% electrice Porsche Taycan și Audi e-tron GT.

Propulsia electrică implică aceeași logică a modularității, obiectivul fiind neschimbat, acela de a utiliza aceeași bază pentru cât mai multe modele. Și scopul rămâne, evident, același – reducerea costurilor.

Astfel, Grupul Volkswagen a lansat noua platformă MEB, echivalenta electrică a binecunoscutei MQB. Modelul compact Volkswagen ID.3 a inaugurat-o, în 2019.

 În partea superioară a gamei, continuatoarea electrică a mai vechilor MLB și MSB va fi PPE, proiectată în comun, de Audi și Porsche. Acesta va fi inaugurată anul viitor, de Audi Q6 e-tron și Porsche e-Macan.

Grupul VAG și-a propus să meargă mult mai departe cu simplificarea platformelor. În câțiva ani, toate ar urma să fie înlocuite cu una singură, SSP (Scalable Systems Platform), proiectată atât pentru propulsia electrică, dar mai ales pentru viitoarele cerințe impuse de conducerea autonomă.

Grație nivelului ridicat de modularitate, SSP va putea servi ca bază comună pentru toate mărcile grupului, pe toate segmentele. Ceea ce se traduce printr-un un volum potențial de circa 40 de milioane de unități, pe întreaga durata de viață a platformei SSP.

Primele module ale noii platforme SSP vor fi inaugurate de Audi, în 2025, cu primul proiect Artemis. Va urma Volkswagen, în 2026, cu un nou proiect, cunoscut pentru moment sub numele de cod Trinity.

Distribuie acest articol!