Tesla, condamnată să plătească despăgubiri de 137 de milioane de dolari pentru rasism
19.10.2021
        
Distribuie acest articol!   

Scandalurile nu prea ocolesc industria auto, în ultima perioadă! Ultimul s-a derulat în Statele Unite și este o poveste despre rasism care pătează imaginea idilică a companiei Tesla.

Nu doar falsurile sunt aspru pedepsite, după cum a demonstrat-o scandalul Dieselgate. Și rasismul poate costa destul de scump: Tesla este obligată să plătească 137 de milioane de dolari lui Owen Diaz, un fost angajat de culoare. Decizia a fost dată de un tribunal federal din San Francisco, pentru hărțuire și injurii.

Povestea începe la uzina din Fremont, California, care este principala capacitate de producție a firmei. Diaz a fost un lucrător contractual, angajat printr-o agenție de recrutare, în 2015. În timp ce își desfășura activitatea acolo, a primit insulte rasiste de la mai mulți colegi, timp de 13 luni.

Potrivit avocatului său, Larry Organ, cuvinte și graffitti jignitoare erau peste tot în toaletă și în spațiul de lucru. Avocatul Larry Organ a declarat că ”imaginea progresistă a Tesla este doar de fațadă, aceasta ascunzând  tratamentul înapoiat și înjositor al angajaților săi afro-americani”. La rândul său, Diaz a mărturisit în instanță despre nopțile sale nedormite și pierderea în greutate.

O instanță federală din San Francisco a soluționat cazul, compania Tesla fiind condamnată pentru că a închis ochii la rasism. Juriul a decis să îi acorde lui Diaz 6,9 milioane de dolari ca despăgubiri compensatorii pentru suferință emoțională și 130 de milioane de dolari ca despăgubiri punitive.

O astfel de sumă uriașă de bani nu a fost atinsă niciodată în sectorul auto. Valerie Capers Workman, vicepreședinte al grupului și ofițer de resurse umane, a recunoscut unele fapte, declarând: ”Deși credem cu tărie că faptele nu susțin această decizie a juriului din San Francisco, recunoaștem că între 2015 și 2016 nu am fost perfecți”.

Reaua intenție a companiei, în ceea ce privește drepturile lucrătorilor săi, este evidențiată de faptul că Tesla cere angajaților să semneze un acord de arbitraj obligatoriu pentru a rezolva disputele în spatele ușilor închise. Această practică îi împiedică să dea în judecată constructorul, în caz de discriminare. Dar, mai presus de toate, contractul permite secretizarea unor fapte îndoielnice, defecte recunoscute sau rezultate finale, fără să-i facă probleme constructorului. În cazul Owen Diaz, victima a refuzat să semneze acordul.

Mai trebuie amintit că firma lui Elon Musk a mai fost condamnată pentru un caz similar. În mai 2021, Melvin Berry a primit un milion de dolari pentru jigniri rasiale venite din partea colegilor, în timp ce superiorii nu au avut nicio atitudine.

Distribuie acest articol!