Premieră pe piața europeană: vânzările de automobile electrice, peste cele diesel!
29.01.2022
        
Distribuie acest articol!   

În contextul declinului constant înregistrat de vânzările de automobile diesel, în contrast cu ascensiunea accelerată a vânzărilor de modele electrice, ”inevitabilul” s-a produs la finele anului trecut: pentru prima dată, în Europa s-au vândut mai multe vehicule electrice decât diesel.

În septembrie 2021, automobilele diesel au fost depășite la vânzări de cele elecrtrificate  – hibride plug-in (PHEV) și electrice (BEV). Trei luni mai târziu, în decembrie, automobilele 100% electrice (BEV) s-au vândut mai bine decât cele diesel!

Potrivit datelor publicate de Financial Times, în decembrie anul trecut,  în Europa s-au vândut 176.000 de automobile electrice, față de 160.000 de unități cu motoare diesel.

Se impune, totuși, o precizare: cifrele au fost realizate într-un context cu totul aparte, generat în special de penuria de semiconductori. Puși în situația de a-și vedea producția afectată de această criză, tot ce pot face constructorii este să favorizeze asamblarea modelelor electrificate, în detrimentul celor termice.

De ce o fac? Pentru că modelele electrice, fiind mai scumpe, au și marje mai consistente. În plus, modelele cu acest tip de propulsie contribuie în mod decisiv la scăderea echilibrului de CO2 al constructorilor de automobile.

Un alt detaliu important al pieței auto, în decembrie, l-au constituit înmatriculările forțate de modele electrice. Pentru a evita amenzile prevăzute în reglementările europene, conform cărora, dacă se depășește o anumită cotă de CO2, trebuie plătită o penalizare, grupurile au încercat să forțeze înmatriculările vehiculelor electrice la sfârșit de an. De asemenea, s-au făcut simțite efectele reglementărilor și stimulentelor de cumpărare din diferite țări, în special bonusurile generoase din țări precum Franța și Germania. Astfel, numeroși clienți au profitat în ultimul moment de aceste avantaje, înainte de a fi prea târziu.

Deși finalul de an a avut un context deosebit, tendința de accelerare a vânzărilor de modele electrice este evidentă. În același timp, declinul motorizării diesel, început în urmă cu câțiva ani, continuă.

Distribuie acest articol!