Anul 2035, un termen cu adevărat realist pentru sfârșitul motorului termic?
05.02.2022
        
Distribuie acest articol!   

Anul 2035 este pe cale de a deveni termenul limită până la care automobilele cu motoare termice vor mai fi comercializate în Europa. Intenția declarată a Uniunii Europene este de a interzice vânzarea de automobilelor cu propulsie termică și de electrificare accelerată a parcului.

Unele voci din industrie solicită o trecere graduală către mobilitatea electrică, care să permită vânzarea hibrizilor pe o perioadă de mai mulți ani. Europa își dorește însă o soluție cât mai curată, electrică, din 2035.

Se pune însă întrebarea cât de realist este acest termen. Este vorba în primul rând de implicațiile pe care le presupune o decizie de interzicere a combustibililor fosili după decenii de dependență, luată ”din scurt”.

Așadar domeniul auto se află în plin ”război Euro 7”. Este vorba de viitorul standard pentru emisiile poluante, pe care producătorii vor trebui să îl respecte pentru a mai putea vinde în Europa. Ceea ce impune, evident, dezvoltarea motoarelor, care vor trebui omologate în conformitate cu viitorul standard Euro 7.

Europa nu își ascunde intenția de a forța mâna producătorilor pentru a trece la electricitate. O face prin stabilirea unor standarde foarte dure pentru motoarele termice, astfel că producătorii se vor vedea obligați sa înlocuiască motorizările termice cu soluții hibrid.

Mai mult, dacă norma Euro 7 va fi foarte dură, producătorii ar putea fi nevoiți să treacă foarte rapid sau chiar direct la propulsia electrică. Răspunsul constructorilor îl vom afla în viitorul apropiat, după ce vor fi anunțate noile norme.

Privind mai departe, la orizontul anilor 2035-2040, este clar că energia termică nu își va mai avea locul pe piața europeană. Ne referim, desigur, la piața de automobile noi. Oricum, reînnoirea parcului auto va fi un proces care se produce de la sine, astfel încât automobilele cu motoare termice vor deveni din ce în ce mai rare în a doua jumătate a secolului XXI.

Pe de altă parte, nu există nicio garanție că până atunci se va mai putea circula prin marile aglomerări urbane la bordul unor mașini cu motoare termice. Pentru că taxele pentru această categorie de vehicule vor crește considerabil de-a lungul timpului.

Distribuie acest articol!