Horatiu Sava, cu superba serie de fotogafii ”Dacia & Chauffeur”, printre laureații LensCulture Portrait Awards 2022
10.05.2022
        
Distribuie acest articol!   

Zilele trecute am avut o minunată surpriză, descoperind un nume românesc printre laureații ediției 2022 a concursului de artă fotografică LensCulture Portrait Awards. Horatiu Sava, reprezentând Germania, a ocupat locul al doilea la ediția de anul acesta, cu seria de compoziții fotografice reunite sub denumirea generică Dacia & Chauffeur.

Horatiu Sava s-a născut în 1967, la Sighișoara, iar în 1985, după Bacalaureat, a emigrat în Germania, unde și-a terminat studiile. Arta fotografică este marea sa pasiune, care, iată, se bucură de recunoaștere la cel mai înalt nivel.

Competiția la care Horatiu Sava a obținut locul al doilea a reunit în finală lucrări realizate de 39 de artiști fotografi din 16 țări de pe cinci continente.

Organizatorii subliniază abundența lucrărilor cu adevărat excelente, precum și o gamă largă de abordări conceptuale ale portretului.

Un portret poate avea nenumărate interpretări, de la imaginea unei persoane, până la deschiderea către o conversație sau reprezentarea unor aspecte diferite ale vieții noastre.

În cazul lui Horațiu Sava ne-a atras atenția în mod deosebit contextul în care au fost prezentate portretele, asocierea acestora cu Dacia 1300, omniprezentul automobil din viața de odinioară a românilor.

Pe pagina sa web personală, artistul explică situația din România în perioada comunistă, când peste 90% dintre șoferii români erau proprietari ai acestui model, o copie a lui Renault 12 produsă în România. Amintirile sale din copilărie sunt legate de acest model, de Dacia părinților săi, cu care a străbătut țara în lung și în lat.

La două decenii de la căderea comunismului, în perioada în care au fost realizate imaginile din seria Dacia & Chauffeur, bătrâna Dacie 1300 s-a transformat dintr-un semn de egalitate, într-unul de inegalitate, devenind mașina săracilor care nu au avut câteva mii de euro pentru a-și permite o mașină mai nouă.

Aceasta este realitatea socială surprinsă excelent de artist, care a ținut astfel să le arate șoferilor de Dacia din acele vremuri respectul și simpatia sa. În ceea ce ne privește, vă invităm să ”răsfoiți” online seria Dacia & Chauffeur, AICI. Suntem convinși că o veți face cu nostalgie sau măcar cu simpatie. În funcție de vârsta pe care o aveți!

Credit foto: Horatiu Sava

Distribuie acest articol!