Cutia de viteze automată - avantaje și dezavantaje
30.12.2022
        
Distribuie acest articol!   

Cu toate că în urmă cu mulți ani a avut parte de o imagine negativă printre automobiliști, cutia de viteze automată devine din ce în ce mai răspândită. Trecem în revistă aici acest sistem de transmisie, cu plusurile și minusurile sale.

Spre deosebire de cutia de viteze manuală, cea automată eliberează șoferul de sarcina de a schimba treptele. Sistemul este autonom și gestionează în totalitate trecerile automate în treaptă superioară sau inferioară.

Există mai multe tipuri de cutii de viteze automate: robotizată, cu dublu ambreiaj, cu convertizor de cuplu, secvențială, semi-automată samd.

Avantaje
Din perspectiva celui de la volan, cutia de viteze automată are mai multe avantaje majore: experiența de condus este mai lină și mai puțin obositoare, deoarece eliberează piciorul stâng, care nu mai trebuie să apese constant ambreiajul. Acesta este un avantaj important mai ales pentru șofatul în oraș. De asemenea, permite o mai bună concentrare la volan, deoarece nu mai este nevoie de gestionarea schimbărilor de viteze, nici de eliberarea volanului cu o mână, pentru a  acționa schimbătorul de viteze.

Pentru cei cărora condusul nu le face mare plăcere, cu siguranță o cutie de viteze automată le simplifică viața la volan! În plus, cutiile automate moderne au devenit mai fiabile decât cele manuale, uzura unei transmisii automate fiind mai mică.

Dezavantaje
Desigur, cutia de viteze automată are și anumite dezavantaje. În primul rând, este considerabil mai scumpă decât una manuală, deoarece are elemente mecanice și electronice mai complexe. Evident, în cazul unei defecțiuni, reparația poate costa mai mult. De asemenea, are nevoie de o întreținere regulată, cu o procedură mai complexă și mai costisitoare decât  în cazul unei cutii de viteze manuală.

Mașinile echipate cu transmisie automată tind să consume mai mult combustibil, însă la ultimele generații această diferență este minoră. În schimb, cei cu un stil mai sportiv de conducere reclamă mereu reacția uneori mai lentă a unei cutii de viteze automată.

Pentru a conduce un automobil cu transmisie automată este suficient un permis obișnuit de categoria B, care vă permite să conduceți atât modele cu transmisie manuală, cât și cu transmisie automată. La nivel european există, de asemenea, un permis destinat conducerii exclusive a automobilelor cu cutie de viteze automată.

Distribuie acest articol!