Cele mai sigure automobile: Tesla și chinezii fac legea la Euro NCAP Best in Class. Europenii - pe nicăieri!
14.01.2023
        
Distribuie acest articol!   

După un 2022 care a fost cel mai aglomerat an din istoria Euro NCAP, organismul european specializat în evaluarea siguranței automobilelor a anunțat cele mai sigure modele, dintre cele testate în cursul anului trecut. Este vorba de mașinile care au obținut cele mai mari scoruri generale, pe baza rezultatelor înregistrate la protecția pasagerilor – atât adulți, cât și copii -, protecția pietonilor și sistemele de asistență la condus.

Pentru un ochi neavizat, care nu a urmărit îndeaproape rezultatele publicate de Euro NCAP în ultima perioadă, rezultatele de anul acesta par surprinzătoare. Și asta pentru că, deși vorbim despre automobile comercializate pe Bătrânul Continent, printre modelele declarate Best in Class nu se mai regăsește nici măcar unul singur care să poarte un brand european!

În schimb, pentru prima dată lista include două modele Tesla și două mărci chineze de-abia aterizate pe piața europeană. Ceea ce nu face decât să sublinieze obiectivitatea Euro NCAP și importanța ratingului acordat de această organizație în evaluarea siguranței auto la nivel continental, dar și dincolo de granițele Europei.

Cât despre câștigători, Hyundai Ioniq 6 și ORA Funky Cat s-au impus în cele două categorii familiale, Tesla Model S la executive, iar Tesla Model Y și WEY Coffee 01 la off-road.

Hyundai Ioniq 6 a obținut rezultate excepționale în privința protecției ocupanților adulți, cu 97%. Echipat cu cele mai noi tehnologii de siguranță, modelul electric coreean este un bun exemplu în ceea ce privește noile tendințe de dezvoltare din domeniu auto.

Euro NCAP subliniază că 2022 a fost remarcabil și prin prisma numărului mare de producători din China care au venit în Europa și au obținut rezultate excelente la teste. După încercările mai puțin reușite din trecut, de a pătrunde pe piața europeană, chinezii demonstrează acum că mărcile lor pot concura de la egal la egal, în materie de siguranță, cu cele europene, bine cotate.

Cel mai bun exemplu în acest sens se regăsește la categoria Small Family Car, unde ORA Funky Cat, un model foarte bine echipat cu tehnologie, s-a situat în fruntea clasei sale, depășind multe nume cu pretenții.

La fel, WEY Coffee 01 a fost cel mai sigur model din clasa lui, grație echipamentelor de securitate care i-au asigurat rezultate bune la toate categoriile. Marele învins al acestui model ”made in China” a fost un model premium, Lexus RX.

În fine, Tesla are deja un impact uriaș pe piața auto europeană, inclusiv în materie de siguranță. Model S și Model Y au punctat foarte bine la protecția ocupanților adulți și au obținut cel mai mare scor, de 98%, la sistemele de asistență la condus. Tesla Model S este, de asemenea, cel mai sigur model din categoria Pure Electric.

„2022 a fost unul dintre cei mai aglomerați ani ai Euro NCAP de până acum și am văzut o mulțime de noi producători de mașini și noi tehnologii. Este clar că o evaluare bună Euro NCAP este văzută de producătorii de automobile ca fiind esențială pentru succesul în Europa. Acest lucru nu poate însemna decât echipamente de siguranță mai bune și mașini mai sigure pentru consumatorii europeni din întreaga lume”.

Michiel van Ratingen, secretar general Euro NCAP

Sursa: comunicat de presă Euro NCAP

Distribuie acest articol!