S-a redeschis Muzeul Lamborghini, refăcut complet cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a mărcii
20.02.2023
        
Distribuie acest articol!   

Lamborghini sărbătorește anul acesta împlinirea a șase decenii de la înființare, motiv numai bun pentru relansarea muzeului său de la Sant’Agata Bolognese. Acesta a fost redeschis la începutul anului 2023, după ce a trecut printr-un amplu proces de reamenajare.

Fanii mărcii italiene au ocazia să vadă acum o colecție de 19 modele legendare, alese pe sprânceană, de la 350 GT și până la cel mai recent Huracan. Iar cei care doresc să vadă fabrica, pot să o facă în cadrul tururilor ghidate.

Legenda spune că intrarea mărcii Lamborghini în lumea exclusivistă a producătorilor de supercar-uri s-a produs după o presupusă ceartă între Enzo Ferrari și Ferruccio Lamborghini, în care acesta din urmă reproșa fiabilitatea precară a modelului Ferrari 250 pe care îl cumpărase. Enzo Ferrari i-ar fi replicat ceva de genul „Lasă-mă să construiesc mașini sport, iar tu ocupă-te de tractoarele tale”.

O remarcă care l-ar fi scos din sărite pe Ferruccio și l-a determinat să lanseze propria marcă de automobile sport. Lamborghini s-a născut în 1963, iar un an mai târziu a apărut primul model, 350 GT, un coupe cu 2+2 locuri, proiectat de Touring.

Astăzi, Lamborghini este una dintre cele mai apreciate mărci de automobile, cu modele unul mai spectaculos decât altul, indiferent de anul fabricației sau categorie, de la Urraco și Countach, Miura și Diablo, până la Sian și Urus.

Constructorul își etalează această moștenire uimitoare la proaspăt relansatul Museo Automobili Lamborghini, situat în Sant’Agata Bolognese, localitatea natală a lui mărcii, situată între Modena și Bologna.

Sub genericul „Viitorul a început în 1963”, este expusă o colecție retrospectivă formată din modele Lamborghini care au scris istorie, începând cu marile GT-uri ale anilor 60 și 70, faimoasele Miura și Jalpa sau raritățile Jarama și Silhouette. Singurul „sedan cu patru uși” al producătorului, Espada, este și el expus, alături de celebrul „Lambo Rambo”, LM 002. Generația modernă este reprezentată cum se cuvine de bijuterii precum Veneno, Sian sau Centenario.

Muzeul se află amplasat chiar la intrarea în fabrica istorică Lamborghini, care, cum spuneam la început, se poate vizita.  Urus și Huracan se asamblează aici, precum și legendarele motoare.

Distribuie acest articol!