UE intenționează să interzică cromarea decorativă a caroseriilor auto
06.09.2023
        
Distribuie acest articol!   

Uniunea Europeană a propus interzicerea cromării elementelor de caroserie auto. Măsura este justificată de riscurile de dezvoltare a cancerului.

Decizia ar putea afecta comunitatea colecționarilor de automobile clasice.

Deocamdată acest proiect se află doar în stadiul unei propuneri de lege, motivele invocate fiind de natură sanitară. Pe de altă parte, termenul propus este foarte apropiat. Interzicerea cromării ar trebui să intre în vigoare din 2024.

California a decis deja interzicerea cromului, din cauza gazelor toxice degajate în timpul aplicării acestei substanțe. Așadar proprietarii de automobile de epocă din Europa ar trebui să se îngrijoreze, cromul fiind destul de prezent pe mașinile lor.

UE și-a propus să interzică producția de crom hexavalent din cauza substanțelor periculoase eliberate în aer. Aceste gaze ar fi de 500 de ori mai toxice decât motorina și ar putea provoca probleme grave de sănătate, inclusiv cancer pulmonar.

Impunerea de interdicții asupra cromării elementelor auto ar avea consecințe asupra comunității de afaceri cu automobile clasice. Cromul a fost mai mereu utilizat pe automobilele de epocă, pentru a le conferi un aspect strălucitor.

Mașinile europene moderne, însă, nu mai folosesc crom hexavalent. Această substanță a fost interzisă încă din 2003. De data aceasta, interdicția va viza și companiile care lucrează la restaurări de automobile. Iar în noul context, vor trebui găsite soluții de înlocuire pentru automobilele clasice cu piese cromate.

Distribuie acest articol!