Mașina Anului 2024 în Europa: peste jumătate din cele 22 de modele preselectate sunt asiatice. Constructorii germani, aproape inexistenți!
04.10.2023
        
Distribuie acest articol!   

Juriul format din jurnaliști europeni a nominalizat cele 22 de modele dintre care se va alege Mașina Anului 2024. Această primă listă extinsă este plină de surprize!

Reamintim, prestigiosul titlu european este decernat anual, pe baza voturilor acordate de jurnaliști de la cele mai importante publicații auto de pe continent.

În mod tradițional, sunt apreciate automobilele care vin cu ceva inovator, fie că este vorba de design, eficiența energetică, tehnologie sau pur și simplu preț atractiv. După Kia EV6 în 2022, un alt model electric a primit trofeul anul trecut: Avenger, un mini-SUV urban, primul automobil electric de la Jeep și cel mai mic model din istoria mărcii.

A fost pentru prima oară când un Jeep a fost votat Mașina Anului în Europa. Rivalii săi au fost Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Toyota bZ4X / Subaru Solterra și Volkswagen ID.Buzz.

Competiția începe cu o listă extinsă de candidate, dintre care sunt alese cele șapte finaliste. Apoi, cu ocazia Salonului de la Geneva (în cazul de față, pe 3 martie 2024), este anunțată câștigătoarea.

Trecând în revistă lista de anul acesta, prima constatare este că din totalul de 22 de candidate, nu mai puțin de 15 sunt 100% electrice. Altele șase sunt hibrid simplu sau plug-in și doar un singur model (Ford Bronco) este disponibil exclusiv cu motorizare termică.

Dar marea surpriză o constituie dominația asiatică: 13 modele vin de acea parte a lumii, iar Japonia este cea mai bine reprezentată țară, cu șase modele. La rândul lor, China și Statele Unite sunt și ele bine reprezentate, cu câte patru modele finaliste fiecare.

La polul opus, onoarea Germaniei, principala forță europeană în industria auto, este salvată de un singur model: BMW i5. În schimb, BYD, NIO, Lucid sau Fisker, sunt nume noi, ce care europenii le vor învăța, cu siguranță, în următorii ani! O notă bună pentru constructorii francezi, care, cu patru nominalizări, salvează cumva onoarea Europei.

În fine, 16 modele din listă sunt SUV-uri, ceea ce confirmă menținerea unui apetit crescut pentru acest tip de automobil, în Europa.

Mașina Anului 2024 – cele 22 de modele preselectate:
BMW i5
BYD Seal
Fiat 600e
Fisker Ocean
Ford Bronco
Honda e:NY1
Honda CR-V
Honda ZR-V
Hyundai Kona
Hyundai Ioniq 6
Jeep Grand Cherokee
Kia EV9
Lexus RZ
Lucid Air
Nio EL6
Nio ET5
Nio ET7
Peugeot e-3008
Renault Espace
Renault Scénic
Toyota CH-R
Toyota Prius

Distribuie acest articol!