CES Las Vegas 2024: Cinci tendințe majore pentru noile tehnologii în industria auto
15.01.2024
        
Distribuie acest articol!   

Celebrul Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas a devenit în ultimii ani un eveniment de importanță majoră în ceea ce privește noutățile din industria auto. Constructorii își demonstrează aici creativitatea și capacitatea de inovație.

Inteligența artificială încorporată, autonomia sau sistemele de infotainment sunt câteva dintre direcțiile de dezvoltare remarcate la CES 2024, despre care ne-am propus să vorbim aici.

AI încorporat
Inteligența artificială încorporată, adică integrată în vehicule, decolează în forță. Microsoft și TomTom oferă asistenți vocali de conducere capabili să interacționeze cu mediul șoferului. După Mercedes și DS, Volkswagen integrează ChatGPT în asistentul vocal IDA, care „determină automat dacă este necesar să se prioritizeze executarea unei funcții a vehiculului, căutarea unei destinații sau reglarea temperaturii. Dacă sistemul Volkswagen nu poate procesa cererea atunci când se face o solicitare, aceasta este secretizată și transmisă către AI, iar vocea familiară a Volkswagen răspunde”, explică producătorul. Asistentul vocal poate răspunde chiar și la întrebări generale adresate de ocupanții vehiculului.

Noul Volkswagen Golf 8 va integra ChatGPT

La Mercedes, noul asistent „beneficiază de caracteristici empatice care se adaptează stilului și dispoziției de condus a șoferului”. La BMW, tehnologia de la bord furnizată de Amazon Alexa permite „interacțiuni și dialoguri asemănătoare oamenilor”. În cele din urmă, cu AI generativă, mașina învață să cunoască șoferul pe măsură ce acesta o folosește, pentru a oferi un serviciu complet personalizat. „Datorită progreselor în inteligența artificială, un automobil Mercedes-Benz de mâine își va cunoaște șoferul foarte bine. Va îmbunătăți și va completa viețile clienților noștri”, spune Markus Schäfer, chief Technology Officer la Mercedes-Benz.

Chip-uri dedicate
AMD, Qualcom, Ryzen, Intel, Nvidia… După ce au investit în lumea computerelor și a jocurilor, aceste companii oferă două noi familii de componente dedicate special automobilelor. Suficient pentru a permite integrarea oricărui senzor, conectivitate la orice interfață și pentru a oferi flexibilitate maximă pentru a gestiona orice sarcină de lucru. Principala lor inovație constă în prezența acceleratoarelor AI capabile să proceseze cantități mari de date. Procesoarele și chip-urile permit îmbunătățirea experiențelor în vehicul, cum ar fi comenzile vocale, sistemele de navigație, dar și gestionarea asistenților pentru conducere. Nvidia tocmai a anunțat o nouă generație de chip Drive Thor, conceput pentru conducerea autonomă.

Modelul Sony AFEELA este manevrat cu un controler PS5

Infotainment
AFEELA Sony, un automobil creat în colaborare cu Honda, demonstrează că un habitaclu auto poate deveni o sală de jocuri sau de cinema, cu un simplu controler PS5 pe post de volan. Acest lucru arată dorința industriei auto de a conecta „lumea reală și cea virtuală” prin mobilitatea „interactivă și expresivă”. Prin urmare, Mercedes-Benz oferă un sistem audio la bord cu tehnologie Dolby Atmos în sistemul audio Burmester 4D și 3D Surround pentru o ascultare captivantă. Integrarea aplicațiilor Audible și Amazon Music permite accesul la o gamă reînnoită de podcasturi, cărți audio și cataloage întregi de streaming. Google își dezvoltă suita de software pentru automobile cu actualizări pentru Android Auto prin testarea unui browser Chrome din mașină. Iar compania Mountain View oferă chiar și PBS Kids și Crunchyroll, conținut de divertisment pentru copii, în lista sa de aplicații pentru automobile.

Încărcare fără fir
Nu mai este nevoie de un cablu pentru a vă conecta mașina electrică la stația de încărcare. Cu Ineez Air Charging, Valeo prezintă o soluție de încărcare prin inducție. Sistemul funcționează la o frecvență ultra-joasă, în jur de 3 kHz, cu electronice simplificate, care sunt cu 50% mai ușoare decât alte sisteme similare. Capabil să funcționeze cu toate mașinile electrice echipate cu baterii de 400 sau 800 V, sistemul cu o eficiență de 90% (pierdere mai mică de 10% în timpul încărcării) funcționează pe toate rețelele electrice globale, monofazate sau trifazate. În plus, soluția Valeo oferă și funcționalitate Vehicle-to-Grid (V2G) la 7 și 22 kW, care poate fi aplicată tuturor punctelor de încărcare, fie ele publice sau private.

Mercedes-Benz a prezentat noul asistent virtual MBUX

Navigare de la distanță
Automat sau controlat de la distanță? Nu mai trebuie să fiți la volan pentru a vă conduce mașina electrică la un terminal electric. Bosch și subsidiara Cariad de la Volkswagen prezintă un sistem automat de parcare cu valet care permite vehiculelor electrice să navigheze autonom la o stație de încărcare. Odată ce încărcarea de către un robot este completă, mașina este condusă automat către un loc de parcare disponibil. În acest spirit de autonomie și facilitarea încărcării electrice, BMW și Valeo au dezvoltat un habitaclu la distanță, care include un volan, pedale și o serie de ecrane pentru a controla un vehicul fără a fi în interiorul mașinii. Aceste tehnologii ar putea fi utilizate în parcări sau pentru a gestiona ocuparea optimă a spațiului într-un parc auto.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!