Octavia, bestsellerul de la Škoda, la a 65-a aniversare
05.04.2024
        
Distribuie acest articol!   

În 1959, producătorul ceh Škoda lansa Octavia. 65 de ani mai târziu, acest model este bestsellerul mărcii, cu șapte milioane de exemplare vândute.

La Salonul Auto de la Geneva, din martie 1959, Škoda dezvăluia sedanul Octavia, însoțit de versiunea sa decapotabilă, Felicia. Sărbătorind cea de-a 65-a aniversare, Octavia modernă, lansată în 1996, este astăzi una dintre cele mai bine vândute mașini din Europa.

Škoda Octavia a devenit rapid un model emblematic pentru perioada de după război. Inginerii de la Mladá Boleslav au redus vibrațiile, au îmbunătățit confortul în timpul deplasării și au aplicat soluții moderne pentru lubrifierea și răcirea motorului.

Cu acest model, constructorul cehoslovac a abandonat utilizarea cifrelor la denumirea modelelor sale. Fiind vorba de al optulea model produs de Škoda după Al Doilea Război Mondial, numele Octavia este derivat din latinescul „octava”, care înseamnă „al optulea”.

Din punct de vedere tehnic, versiunea entry-level era echipată cu un motor de 1,1 litri cu patru cilindri ce dezvolta 40 CP, cuplat la puntea spate printr-o cutie de viteze cu patru trepte. Astfel dotat, modelul putea atinge o viteză maximă de 110 km/h. Mai puternică și mai luxoasă, Octavia Super era dotată cu un motor de 1,2 litri și 45 CP, cu o viteză maximă de 115 km/h.

Tot în 1959 s-a născut Škoda Felicia, versiunea deschisă a Octaviei și succesoarea decapotabilei Škoda 450. Numele ei provine din latinescul „felicitas”, care înseamnă „fericire”. Sub capota sa se afla un motor cu patru cilindri de 1.089 cmc, cu carburator dublu și o putere de 50 CP.

După prezentările de la Geneva și Leipzig, Škoda a dus acest model peste Atlantic, la Salonul Auto de la New York, din aprilie 1959, unde trei exemplare decapotabile au atras atenția publicului american. Modelul a devenit rapid un succes, iar până în 1964 s-au vândut aproape 15.000 de unități, pe piețele din Europa, America de Sud, America Centrală și Africa.

În anii 1990, odată cu intrarea Škoda în Grupul Volkswagen, Octavia a revenit cu o nouă generație, prima din epoca modernă. De la lansarea oficială din 1996, modelul s-a bucurat de un mare succes, care l-a propulsat în topul vânzărilor mărcii. A doua generație a fost lansată în 2004, apoi a treia, în 2012. Cea de-a patra și actuala generație este comercializată începând din 2019 și tocmai a beneficiat de un restyling, la jumătatea carierei.

Cele patru generații moderne s-au vândut deja în peste șapte milioane de exemplare, poziționând Octavia în Top 10 cele mai vândute modele de automobile din Europa.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!