Formula 1. Aston Martin a reușit mutarea anului!
14.09.2024
        
Distribuie acest articol!   

Unul dintre cele mai vehiculate zvonuri ale ultimelor luni, în Formula 1, a fost cel referitor la plecarea lui Adrian Newey de la Red Bull. Bursa pariurilor îl dădea mutat fie la Ferrari, fie la Mercedes, fie la Aston Martin.

Dar ce îl face pe acest designer să fie o adevărată vedetă a Formulei 1, mai ceva ca un pilot? O întrebare pe care cei mai puțini inițiați în detaliile acestei competiții și-o vor pune, cu siguranță, apropo de acestă știre.

Ei bine, Newey este unul dintre cele mai sclipitoare creiere din istoria F1. Cu 12 titluri supreme la constructori (cu Williams, McLaren şi Red Bull) și 13 la piloți (a lucrat cu nume mari precum Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill, Mika Hakkinen, Ayrton Senna, Mika Hakkinen, Sebastian Vettel şi Max Verstappen) și cu un total de 220 de curse câștigate (19,7% rată de victorii în istoria competiției), monoposturile concepute de el de-a lungul timpului sunt, fără nicio îndoială, cele mai de succes din întreaga existență a Marelui Circ.

Adrian Newey (dreapta), la prezentarea oficială de la Aston Martin, alături de Lance Stroll (centru) și pilotul Fernando Alonso

Este de înțeles, așadar, de ce recrutarea acestui geniu al aerodinamicii, aflat sub culorile Red Bull din 2006, a trezit atâta interes. În mod firesc, un astfel de specialist, despre care se spune că este capabil mereu și mereu să deseneze mașina câștigătoare, se numără printre cele mai bine plătite persoane din sport.

Apropo de bani, în cele din urmă disponibilitatea miliardarului Lance Stroll, cel care a preluat frâiele echipei de Formula 1 Aston Martin, de a plăti o sumă uriașă, a fost cea care l-a determinat pe Newey să aleagă Aston Martin.

Se zvonește că salariul său anual la Aston Martin va fi de peste 30 de milioane de lire sterline, adică peste cât câștigă majoritatea piloților din Formula 1. Britanicul, în vârstă de 65 de ani, ar fi semnat pe cinci ani și a devenit acționar la echipă.

Efectele venirii lui Newey la Aston Martin vor fi vizibile abia începând din 2025, pentru că în contractul său cu Red Bull există o serie de clauze de neconcurență.

După cumpărarea echipei de Formula 1 și a 25% din capitalul Aston Martin, iată acum o ”recrutare” de marcă, semn că implicarea lui Stroll a depășit stadiul de capriciu satisfăcut de dragul fiului său, care este pilot în echipă și are în spate un plan de acțiune bine elaborat, cu obiective ambițioase. Rezultatele se vor vedea cât de curând, când Aston Martin va deveni unul dintre team-urile de top din F1.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!