Viitorul crossover Brennero va fi primul model 100% electric de la Alfa Romeo
12.12.2022
        
Distribuie acest articol!   

După Tonale, lansat anul acesta, Alfa Romeo ar trebui să continue seria noutăților, în următoarele luni. Printre cele mai așteptate premiere se numără și primul model 100% electric al constructorului italian.

Botezat Brennero, de la Pasul Brenner din Alpii Orientali, acesta va fi un crossover premium care ar putea fi oferit și într-o versiune plug-in hybrid.

Alfa Romeo se află pe un drum nou, ce promite să fie cu mult diferit de ceea ce ne obișnuise în ultimii ani. În prezent face parte din conglomeratul Stellantis, în urma fuziunii dintre grupurile FCA și PSA, ceea ce îi conferă un avantaj enorm în privința accesului la tehnologii și  platforme tehnice.

În trecut, Alfa Romeo s-a luptat să supraviețuiască în fostul grup Fiat Chrysler, care s-a concentrat pe mărcile generaliste puternice, precum Fiat și Jeep. Renumită cândva pentru creațiile sale, cu precădere modele sport, coupe-uri și decapotabile sale, marca avea mare nevoie de noutăți.

În anii 2010 a lansat doar trei modele: Giulietta în 2010, Stelvio în 2015 și Giulia în 2016. Mai apoi MiTo a fost retras de pe piață (2018), la fel ca și Giulietta (2020). La momentul fuziunii, viitorul acestei mărci se afla deja sub un mare semn de întrebare.

S-a vehiculat ipoteza că fuziunea ar implica o posibilă dispariție a brandurilor Alfa Romeo și Lancia, în favoarea mărcii DS de la PSA, oricum una mult mai dinamică. Însă Grupul Stellantis a hotărât să continue cu cele două mărci istorice din portofoliu, însă nu fără o repoziționare.

Vor fi două viziuni diferite asupra segmentului premium. În timp ce Lancia va miza pe rafinament și eleganța tipică italiană, Alfa se va defini prin pasiune și sportivitate. Diferențierea va fi vizibilă mai ales în următorii ani, când ambele game vor fi extinse cu modele noi.

Alfa Romeo a început deja o lungă tranziție către propulsia 100% electrică. Startul a fost dat  anul acesta, cu noul SUV hibrid plug-in Tonale, fratele mai mic al lui Stelvio. A fost primul model Alfa Romeo din ultimii șase ani!

Strategia va continua cu un alt SUV, mai mic, așteptat să apară în 2024, cu ceva întârziere față de previziunile inițiale. Disponibil pe anumite piețe în versiune termică sau hibrid plug-in, în Europa acesta va fi promovat cu precădere  în varianta 100% electrică.

Alfa Romeo Brennero va partaja platforma cu noul Jeep Avenger, în timp ce motorul electric ar putea fi preluat de la Peugeot e-2008. Va fi un crossover premium, pe nișa în care s-au mai poziționat Smart #1 și DS 3 E-Tense.

Distribuie acest articol!