Viziunea Bosch, in web 3.0
11.04.2012
        
Distribuie acest articol!   

Grupul Bosch vede un mare potential in web 3.0, internetul obiectelor si serviciilor. „Ne asteptam ca piata pentru astfel de produse si servicii sa creasca semnificativ si, in prezent, pregatim compania noastra pentru aceasta crestere”, a declarat dr. Volkmar Denner, membru al Consiliului de administratie  al companiei Bosch si viitorul sau presedinte, functie pe care o va exercita incepand cu data de 1 iulie 2012. Internetul obiectelor si serviciilor este urmatoarea etapa in evolutia tehnologiei web. Aceasta etapa implica comunicarea dintre toate obiectele si oamenii conectati prin intermediul retelei web. Denner este de parere ca exista trei domenii principale in care compania Bosch poate fi activa si poate inregistra o crestere profitabila in cadrul internetului obiectelor si serviciilor: in domeniul tehnologiei, al aplicatiilor si al modelelor de afaceri bazate pe aceste aplicatii.  

In domeniul tehnologiei, Bosch va modifica produse, precum unitatile centrale ale autovehiculelor sau senzorii pentru cladiri si sisteme de incalzire, pentru a se putea conecta la internet. Acestea trebuie sa fie echipate cu componente ce permit folosirea unui IP pentru a putea comunica prin intermediul internetului. In plus, Bosch va pune la dispozitie infrastructura, cum ar fi platformele software si tehnologiile furnizate de Bosch Software Innovations. Aceste platforme creeaza baza pentru internetul obiectelor si serviciilor. Aici este locul in care „participantii” – cu alte cuvinte, produsele si oamenii – se interconecteaza si ofera platformei date care sunt analizate. Acest lucru permite ca datele tertilor sa fie utilizate pentru dezvoltarea serviciilor sau aplicatiilor. Si in acest domeniu, Bosch furnizeaza deja produse, precum aplicatia pentru navigatie oferita de divizia Car Multimedia sau aplicatia iCom a marcii Junkers in cadrul diviziei de Termotehnica. Astfel, exista deja modele de afaceri bazate pe aceste aplicatii. In cadrul acestor modele, obiectele sunt conectate, schimbul de date realizandu-se prin intermediul Internetului, acest lucru reprezentand o baza pentru dezvoltarea de servicii.  

Toate aceste lucruri sunt posibile datorita noilor tehnologii care creeaza conexiuni intre lumea virtuala si cea reala. In ceea ce priveste dezvoltarea acestei baze tehnologice, Bosch estimeaza ca puterea de procesare, latimea de banda pentru transmiterea datelor si capacitatea memoriei se vor dubla aproximativ la fiecare doi ani. Cresterea rapida a puterii de procesare si a latimii de banda, permite crearea unor noi servicii bazate pe tehnologia web, precum cloud computing. In viitor va fi posibila chiar si stocarea unui volum urias de date in sistemul cloud, la un pret scazut. Analiza rapida si complexa a datelor creeaza o baza solida pentru raspandirea internetului obiectelor si serviciilor. Factorul decisiv va fi capacitatea de a realiza imbinarea cunostintelor tehnice specifice diferitelor domenii cu datele adunate. De aceea, Bosch isi concentreaza activitatea pe exploatarea datelor si algoritmi – de exemplu, in domenii precum telesanatatea si robotica, aceasta activitate necesitand utilizarea de metode matematice extrem de complexe.      

Pentru Bosch, aceasta trecere de la dispozitive de sine statatoare la sisteme cloud presupune modificarea produselor sale. „In prezent, Bosch este, mai inainte de toate, un producator de obiecte. Pentru a deschide calea catre aplicatii conectate precum sistemele de monitorizare si de incalzire, autovehicule sau senzori, prima noastra sarcina este de a realiza produse hardware compatibile cu tehnologia web, oriunde acest lucru este necesar,” a adaugat Denner. Provocarea principala, a declarat acesta, a fost aceea de a fi suficient de rapizi pentru a tine pasul cu dezvoltarea tehnologiilor de pe piata.

Activitatile legate de internetul obiectelor si lucrurilor reprezinta un domeniu in care firma Bosch Software Innovations a reusit sa se faca remarcata in cadrul unui proiect desfasurat in Singapore. Arhitectura platformei de e-mobilitate realizata acolo include autovehicule electrice, statii de incarcare, precum si furnizori, retele si servicii aferente. Toti acestia se conecteaza la platforma eMobility furnizata de Bosch Software Innovations. De pe aceasta platforma pot fi accesate portaluri care ofera servicii. De exemplu, soferii autovehiculelor electrice pot folosi telefonul mobil pentru accesarea datelor care sunt disponibile pe portal. Si alti furnizori de servicii pot deschide portaluri pe platforma Bosch si pot oferi clientilor lor anumite servicii specifice. Alte exemple de aplicatii Bosch functionale accesibile prin internetul obiectelor si serviciilor apartin diviziilor Automotive Aftermarket si Sisteme de securitate.

Denner a explicat faptul ca autovehiculele sunt conectate permanent la internet, cu alte autovehicule si cu sateliti prin intermediul unei interfete radio puternice. Prin aplicatiile si serviciile specifice producatorului, participantul – autovehiculul sau soferul – primeste aplicatii si servicii oferite de dezvoltatorii de software. Pe de alta parte, participantul transmite doua tipuri de date prin intermediul interfetei radio – date generale si specifice domeniului. Astfel, datele generale pot fi procesate ulterior intr-un sistem informatizat de gestionare a datelor clientilor si pentru facturarea serviciilor. Analiza datelor specifice domeniului ofera valoare adaugata pentru soferi. Un exemplu in acest sens il reprezinta diagnoza autovehiculului, precum si conceptele de intretinere preventiva ce se bazeaza pe aceasta. Prin urmare, soferii insisi vor fi dispusi sa ofere mai multe date care vor constitui baza pentru noi „aplicatii care aduc valoare adaugata”.

Denner a avertizat cu privire la faptul ca realizarea conexiunii la Internet nu are numai un potential pozitiv. Exista si anumite riscuri: „Trebuie sa luam in calcul faptul ca vor exista hackeri care vor incerca sa se infiltreze in sistemele noastre.” Din aceasta cauza, este necesara, a adaugat el, utilizarea tehnologiei de ultima generatie pentru a preveni accesul neautorizat. Pentru noua generatie de unitati de comanda, Bosch a dezvoltat deja un modul hardware de securitate care ofera protectie impotriva atacurilor externe.

Distribuie acest articol!