Romain Dumas a scris istorie la Pikes Peak, spulberand vechiul record, cu prototipul electric Volkswagen I.D. R
25.06.2018
        
Distribuie acest articol!   

In week-end-ul trecut, francezul Romain Dumas, la volanul unui monopost 100% electric, a stabilit un nou record absolut in cea mai celebra cursa de viteza in coasta din lume, Pikes Peak International Hill Climb, din Colorado Springs, SUA. Dumas a oprit cronometrul la 7’57”148, cu 16 secunde mai repede decat vechiul record, care ii apartinea unui alt francez, Sébastien Loeb.

Performanta a fost realizata la volanul unui bolid full electric, Volkswagen I.D. R Pikes Peak. Constructorul german a tinut sa impresioneze cu orice pret cu aceasta masina electrica de 500 kW (680 CP), in incercarea de a-si imbunatati pe cat posibil imaginea, serios sifonata din cauza scandalului Dieselgate. Astfel, alinierea acestui prototip electric la startul cursei de la Pikes Peak s-a vrut a fi un puternic semnal venit din partea Volkswagen, referitor la viitorul electric al acestei marci. De altfel, chiar si denumirea face trimitere la familia I.D. de prototipuri electrice prezentate la diferite saloane auto, care anticipeaza modelele Volkswagen electrice de serie, care urmeaza sa fie lansate in viitorul apropiat.

Revenind la cursa, Romain Dumas isi inscrie numele pe lista marilor castigatori de la Pikes Peak, alaturi de cele ale unor monstri sacri ai motorsportului, precum Sébastien Loeb, Walter Röhrl, Michèle Mouton, Stig Blomqvist, Nobuhiro Tajima sau Rod Millen.

Cursa de urcare de la Pikes Peak masoara 19,99 km, cu 156 de viraje, avand la activ 96 de editii, incepand din 1916.

Monopostul Volkswagen I.D. R Pikes Peak a fost conceput special pentru aceasta cursa, combinand greutatea minima cu cea mai mare apasare aerodinamica posibila si cu puterea maxima, pentru a fi capabil de cele mai inalte performante. Cantareste mai putin de 1.100 kg, aici fiind incluse si bateriile. O provocare in sine a constituit-o timpul necesar reincarcarii bateriilor, proces care trebuia sa se deruleze, in situatii limita, precum suspendarea cursei, in mai putin de 20 de minute. Energia necesara reincarcarilor a fost produsa de generatoare plasate la baza, agregate speciale care functioneaza pe baza de glicerina.

Tot proiectul Volkswagen – Pikes Peak 2018 s-a derulat in doar 250 de zile – atat a trecut de la anuntul oficial, facut pe 18 octombrie 2017, pana la stabilirea noului record, pe 24 iunie 2018!

Distribuie acest articol!