In septembrie, Salonul Auto de la Frankfurt va reprezenta scena pe care are loc premiera mondiala a celei de-a treia generatii BMW X6, automobilul care a pus bazele segmentului Sports Activity Coupé, in urma cu 12 ani. La eveniment BMW va prezenta si un unicat spectaculos vopsit in nanostructura Vantablack, VBx2. Acest show car exclusiv este rezultatul colaborarii intre BMW si Surrey NanoSystems, inventatorii tehnologiei Vantablack.
BMW X6 este primul si singurul automobil din lume care dispune de o finisare Vantablack VBx2. O suprafata acoperita cu Vantablack isi pierde trasaturile definitorii pentru ochiul uman, obiectele parand a fi bidimensionale. Acest lucru poate fi interpretat de creier ca o privire intr-o gaura sau chiar in gol, ceea ce face Vantablack un finisaj mai degraba nepotrivit pentru un automobil, pentru ca elimina aproape toate detaliile de design. Din acest motiv, BMW X6 a fost acoperit in varianta VBx2, dezvoltata initial pentru utilizare in aplicatii arhitecturale si stiintifice. Aceasta vopsea poate fi pulverizata si are o reflectare emisferica totala (THR) de un procent, ceea ce inseamna ca inca este considerata „supernegru”, cu un nivel mic de reflexie din orice unghi. Astfel, materialele vopsite cu ea par sa-si piarda aparitia tridimensionala – asa cum demonstreaza in mod impresionant la BMW X6.
Numele Vantablack a devenit deja sinonim cu o intreaga gama de lacuri si vopseluri foarte negre precum VBx2. In primele doua silabe contine un acronim al tehnologiei care permite acest negru profund, care vine de la Vertically Aligned Nano Tube Array (matrice de nanotuburi aliniate vertical), o matrice realizata din carbon. Fiecare dintre aceste nanotuburi de carbon are o lungime de 14-50 micrometri, cu un diametru de 20 nanometri, de aproape 5.000 de ori mai subtire decat parul uman. In consecinta, aproape un miliard de aceste nanotuburi de carbon aliniate vertical intra intr-un centimetru patrat. Orice sursa de lumina incidenta pe aceasta suprafata este absorbita aproape complet, nu reflectata, si este transformata eficient in caldura.
Initial, aceasta tehnologie a fost dezvoltata pentru acoperirea componentelor utilizate in spatiu. Intrucat Vantablack poate fi aplicata la temperaturi de pana la 430 de grade Celsius, este potrivita pentru materiale delicate precum aluminiu, iar componentele optice acoperite cu Vantablack permit observarea stelelor slabe si a galaxiilor indepartate ce sunt greu de detectat prin lumina imprastiata de soare. Prima generatie de Vantablack, introdusa de Surrey NanoSystems, in 2014, absorbea pana la 99,965% din lumina, eliminand astfel aproape complet reflexia si lumina imprastiata.
Sursa: comunicat de presa BMW Group Romania