WRC, Raliul Finlandei 2019: Dubla Toyota, in raliul „de casa”
07.08.2019
        
Distribuie acest articol!   

Dupa drama din Raliul Sardiniei, in care Ott Tanak pierdea victoria chiar pe Power Stage din cauza unei probleme la caseta de directie, a urmat Raliul Finlandei, cea mai rapida etapa din Campionatul Mondial de Raliuri, un raliu foarte iubit de spectatori, dar mai putin de piloti. Totodata, etapa finlandeza este raliul “de casa” pentru echipa Toyota Gazoo Racing, sediul ei fiind situat in localitatea Puuppola, la numai 14 km de Jyvaskyla, inima Raliului Finalndei.

Prima a zi a constat in superspeciala Harju, in care pilotii si-au facut incalzirea, aceasta fiind castigata de Therry Neuville.

Ziua de vineri a insumat 10 probe speciale, cu o batalie foarte stransa, la jumatatea zilei diferenta intre primii 5 piloti fiind mai mica de 10 secunde, iar la finalul zilei primii 4 piloti, in ordine Latvala, Meeke, Lappi si Tanak, fiind despartiti de doar 2,6 secunde.

Batalia pentru victorie a continuat pe cele 8 probe speciale din a treia zi, insa Meeke loveste o piatra cu roata stanga spate, suspensia Yaris-ului WRC se rupe si este scos din cursa. Ott Tanak tine ritmul ridicat si fara greseli, iar pana la sfarsitul zilei isi creeaza un avans de 16,4 secunde in fata ocupantului locului 2, Esapekka Lappi, respectiv de 28,8 secunde in fata lui Jari Matti Latvala.

Ziua a patra si ultima a raliului nu a adus modificari in topul primilor 3 echipaje. Ott Tanak a castigat si Power Stage-ul si a obtinut maximum de puncte. Esapekka Lappi a terminat raliul pe locul al doilea, iar coechipierul sau, Sebastian Ogier, abia al cincilea, nereusind nicio victorie de proba speciala. Thierry Neuville a reusit sa castige doar cele doua superspeciale din zilele de joi, respectiv vineri, si a incheiat raliul pe locul al saselea, insa reuseste sa mai obtina ceva prin clasarea pe locul al doilea pe Power Stage si cele 4 puncte extra aferente.

De apreciat performanta lui Andreas Mikkelsen, care a castigat trei probe speciale si a terminat raliul pe locul al patrulea, in fata lui Sebastien Ogier.

Singurul reprezentant al Romaniei la acest raliu, Raul Badiu, nu a reusit sa ajunga la finish, avand parte de o iesire violenta in decor, in proba speciala 6. Pana in acel moment, romanul reusise timpi foarte buni si se afla pe locul 4 in clasamentul JWRC.

Clasament piloti: 1. O. Tanak 180 p., 2. S. Ogier 158 p., 3. T. Neuville 155 p.

Clasament constructori: 1. Hyundai Shell Mobis 262 p., 2. Toyota Gazoo Racing 238 p., 3. Citroën Total 198 p.

Urmatoarea etapa a Campionatului Mondial de Raliuri se va desfasura in Germania, in perioada 22-25 august.

Alex URSULESCU

Distribuie acest articol!