Formula 1, Singapore 2019: Ferrari a produs surpriza
22.09.2019
        
Distribuie acest articol!   

Circuitul stradal din Singapore, pe care s-a desfasurata etapa a 15-a a sezonului 2019 de Formula 1, este unul care avantajeaza monoposturile cu apasare la sol ridicata. Dupa cele doua victorii consecutive Ferrari la Spa-Francorchamps si Monza, echipele favorite in Singapore erau Mercedes si Red Bull Racing.

Insa Ferrari a reusit sa aduca la Singapore upgrade-uri pe partea aerodinamica care sa functioneze si astfel a produs supriza inca din calificari, obtinand pole-ul cu Charles Leclerc si pozitia a treia pe grila de start cu Sebastian Vettel, cei doi fiind despartiti de Lewis Hamilton.

Desfasurarea cursei in prima parte a fost una mai mult a strategiilor pentru echipele de top, circuitul nefiind unul care sa favorizeze foarte mult depasirile, grupul primilor 6 ramanand compact datorita unui ritm fals impus de liderul Leclerc. La finele primului stint, Vettel a intrat la boxe cu un tur inaintea lui Leclerc si a reusit un tur bun la trecerea pe pneurile hard, Charles Leclerc revenind pe circuit dupa trecerea pe la boxe in urma coechipierului. Mercedes a ales sa prelungeasca primul stint a lui Hamilton, cu o strategie parca schimbata din mers, lucru ce nu avea sa il avantajeze pe pilotul Mercedes, acesta iesind la de boxe in spatele lui Max Verstappen.

A doua parte a cursei a fost una in care Safety Car-ul si-a facut aparita nu mai putin de trei ori, din cauza unui incident intre Romain Grosjean si George Russel, unui abandon tehnic al lui Sergio Perez si unui incident intre Kimi Raikkonen si Daniil Kvyat.

Ferrari a reusit dubla cu Sebastian Vettel invingator si Charles Leclerc pe locul al doilea, podiumul fiind completat de Max Verstappen. Mercedes a incheiat cursa cu Lewis Hamilton pe 4 si Valtteri Bottas pe 5. Alex Albon a terminat pe locul 6, in timp ce McLaren reusesc sa fie “best of the rest”, Lando Norris terminand al 7-lea.

Key facts GP Singapore 2019:

  • Ferrari este prima echipa care reuseste dubla in Singapore.
  • Prima victorie a lui Sebastian Vettel, dupa mai bine de 1 an (392 zile, ultima victorie a acestuia fiind in Belgia 2018).
  • Kevin Magnusen este primul pilot care reuseste cel mai bun timp pe tur in cursa dar nu se califica pentru obtinerea punctului suplimentar acordat pentru cel mai rapid tur, la finalul cursei el fiind clasat in afara top 10.

Clasament piloti: 1. L. Hamilton 296 p., 2. V. Bottas 231 p., 3. C, Leclerc 200 p.

Clasament constructori: 1. Mercedes 527 p., 2. Ferrari 394 p., 3. Red Bull-Honda 289 p.

Urmatoarea cursa este programata pe 29 septembrie, in Rusia, la Soci.

Alex URSULESCU

Distribuie acest articol!