Salonul Auto de la Frankfurt 2019 isi deschide astazi portile, sub semnul absentelor majore
10.09.2019
        
Distribuie acest articol!   

Editia 2019 a celebrului IAA – Salonul Auto de la Frankfurt, isi deschide astazi portile intr-un context deloc favorabil acestui gen de manifestari. In ultimii ani, saloanele auto si-au pierdut din importanta, astfel ca nici nu mai e de mirare ca la cel de la Frankfurt vor lipsi numerosi expozanti. Totusi, fiind la ele acasa, marcile germane vor fi bine reprezentate si vor avea mai mult spatiu pentru a-si dezvalui noutatile. In plus, editia din acest an sta sub semnul amenintarilor venite din partea unor grupari extremiste, care ameninta cu vandalizarea exponatelor si proteste masive, pentru a atrage atentia asupra problematicii protectiei mediului.

Printre numerosii absenti de la Frankfurt se numara in primul rand francezii. Chiar daca Peugeot si Renault au noutati majore in segmentul urban (Peugeot 208 si Renault Clio), iar Renault Zoe a primit un nou lifting, cei doi constructori nu vor mai face deplasarea in Germania. Renault a precizat ca va fi totusi prezent cu un mic stand, in care va expune doar Renault Captur. Insa Alpine, Citroen si DS vor lipsi cu desavarsire.

In schimb Opel, care acum face parte din Grupul PSA, isi va etala intreaga gama si, in special, noul Corsa, disponibil in varianta termica si electrica. Noul Corsa a preluat baza tehnica CMP de la Peugeot 206. Aceasta ii va permite sa se doteze cu o noua platforma multi-energie, ce include si o varianta 100% electrica: Opel Corsa-e. Pentru Opel, dupa lansarea lui Crossland X, Grandland X si Combo Life, produse in parteneriat cu PSA, Opel Corsa va fi primul model 100% PSA, prima creatie a grupului francez dupa ce a devenit proprietarul Opel si Vauxhall. Corsa va permite marcii germane sa revina in prim-plan in segmentul vehiculelor urbane.

Mai sunt si alti constructori care si-au anulat particparea la IAA 2019, in frunte cu Fiat Chrysler Automobile (FCA), ceea ce inseamna ca nu vor fi prezente nici Abarth, Alfa Romeo, Fiat sau Jeep. Nissan, la fel ca si 2017, nu va fi prezent. Kia, Volvo, Suzuki, Toyota si Lexus au refuzat invitatia, desi ne asteptam de la Toyota sa prezinte noua sa Yaris.

Pentru BMW, noutatile sunt numeroase in ultimele luni. Amintim de BMW X6, care preia platforma noului BMW X5 si care va fi una din vedetele standului BMW de la Frankfurt. Va fi prezent si BMW Seria 1, reinnoit, Seria 8 Gran Coupé, BMW Seria 3 Touring, BMW X1 restilizat. Vom mai vedea conceptul Vision M Next, lansat ca omagiu pentru BMW M1. Asteptam, de asemenea, versiunile electrice de serie iNext, i4 si iX3, in timp ce MINI a anuntat deja noul Cooper SE, prima versiune electrica de serie a marcii.

Si pentru Mercedes anul a fost foarte bogat in lansari de noi modele. Noua generatie Mercedes CLA berlina si break (CLA Shooting Brake) va fi prezenta, si, bineinteles, Mercedes GLS, care vrea sa puna in umbra BMW X7, precum si Mercedes GLB cu 7 locuri. Acesta din urma va putea fi comandat din toamna si va fi livrat la inceputul lui 2020. Smart va profita de salon pentru a prezenta noul lifting al modelelor sale Smart Fortwo si Forfour. De mare interes la Mercedes va fi un nou concept-car EQ si versiunea de serie EQV (Clasa V electrica).

Grupul Volkswagen va fi in sarbatoare la Frankfurt. Marca principala va dezvalui primul model din viitoarea familie a electricelor, Volkswagen ID.3, un ”Golf electric”, care va face din Volkswagen un actor major pe piata electricelor. Noul e-UP! va fi si el prezent. In schimb, noul Golf 8 se pare ca va fi lansat in afara salonului, la sfarsitul acestui an. Si celelalte marci din cadrul grupului vor veni cu noutati la IAA. Familia compactelor, formata din noile Audi A3, Skoda Octavia si SEAT Leon, isi va incepe cariera comerciala. Skoda prezinta la IAA si noul SUV urban Kamiq. Porsche va veni cu noul Taycan, primul sau model electric de serie.

In ciuda absentelor, la Frankfurt se vor lansa si multe noutati din afara Germaniei. Astfel, Land Rover va dezvalui noul Defender, iar Ford va lansa oficial SUV-ul Ford Puma (care se va produce la Craiova), alaturi de nou Kuga, prevazut pentru 2020. Ramane de vazut ce surpriza a pregatit Honda, iar despre Hyundai stim ca va profita de acest salon pentru a lansa un nou model de serie si a dezvalui un concept electric. Desigur ca nu vor lipsi nici surprizele de ultim moment, care vor condimenta, cu siguranta, acest salon!

Astazi si maine sunt programate cele doua zile dedicate presei si specialistilor, urmand ca publicul larg sa aiba acces in perioada 12-22 septembrie. In ceea ce ne priveste, promitem sa revenim cu un amplu fotoreportaj de la fata locului, asa cum am facut-o de de numarate ori, in perioada IAA. De asemenea, vom continua prezentarea noutatilor expuse la Frankfurt, de la concepte pana la modele de serie, termice, hibrid sau electrice.

Distribuie acest articol!