Sefii Grupului Volkswagen au fost pusi sub acuzare, in scandalul Dieselgate
26.09.2019
        
Distribuie acest articol!   

Parchetul german din Brunswick i-a pus sub acuzatie pe Herbert Diess (in stanga imaginii), presedintele Consiliului de Administratie din cadrul Grupului Volkswagen, si pe Hans Dieter Pötsch (la dreapta), presedintele Consiliului de Supraveghere, precum si pe Martin Winterkorn, fostul presedinte al Consiliului de Administratie. Ancheta priveste aspectele financiare din cadrul scandalului Dieselgate, iar cei trei sunt acuzati de manipulare pe piata de capital.

Intre primavara si vara anului 2015, ei ar fi intarziat sa previna investitorii Grupului Volkswagen referitor la practicile frauduloase ale companiei, cu scopul de a evita o scadere a actiunilor, dupa cum au declarat anchetatorii. La deconspirarea scandalului, in septembrie 2015, valoarea actiunilor a scazut dramatic, cu 37%.

Conform justitiei germane, cererile autoritatilor americane, de a face publice fraudele, erau deja insistente inca din 2014, pentru a deveni si mai categorice in 2015, ceea ce ar fi trebuit sa determine reprezentantii Volkswagen sa-i avertizeze pe investitori. Insa acuzatii inca negau, in septembrie 2015, ca ar avea cunostinta de programul incriminat.

In plus, Volkswagen se apara, explicand ca scaderea cursului actiunilor ar fi intervenit dupa ce anchetatorii americani ar fi dezvaluit afacerea intr-un mod neasteptat, in timp ce, la Volkswagen, discutiile erau in curs si ca acest anunt a fost, asadar, imprevizibil. Avocatii sustin, printre altele, ca reglementarile in vigoare nu le-ar fi impus sa previna investitorii mai devreme.

Inca de la deconsiparea inselatoriei, Martin Winterkorn a demisionat. Venit de la BMW, Herbert Diess nu a inceput contractul cu Volkswagen mai devreme de septembrie 2015. La patru ani de la izbucnirea scandalului, timp in care s-a ales cu amenzi de zeci de miliarde de euro, Volkswagen incearca sa-si reconstruiasca imaginea focusandu-se pe vehicule electrice. Insa scandalul Dieselgate pare inca departe de a se fi terminat!

Distribuie acest articol!