WRC, Raliul Cataloniei 2019: Ott Tänak este primul estonian campion mondial de raliuri!
28.10.2019
        
Distribuie acest articol!   

Ott Tänak este noul campion mondial la raliuri, titlu pe care l-a cucerit in week-end-ul trecut, in Raliul Cataloniei, o etapa WRC castigata de Thierry Neuville.

Dupa 15 sezoane dominate de pilotii francezi, estonianul Ott Tänak (Toyota) si-a adjudecat coroana suprema la raliuri, la capatul Raliului Cataloniei. Sébastien Ogier, detinatorul a nu mai putin de sase titluri mondiale, s-a confruntat cu probleme tehnice in prima zi a raliului si, practic, i-a lasat estonianului calea deschisa spre titlul suprem.

Thierry Neuville a reusit sa se impuna, urmat pe podium de Ott Tänak si Dani Sordo. Tänak este primul estonian care devine campion mondial de raliuri si primul care reuseste aceasta performanta sub culorile Toyota, dupa Didier Auriol, in 1994. Reamintim, Toyota a revenit in WRC in 2017. Tänak a pus astfel capat unei serii de 15 titluri la piloti cucerite de francezi, noua prin Sébastien Loeb, toate cu Citroën, apoi sase prin Sébastien Ogier, dintre care patru cu Volkswagen si doua cu Ford M-Sport.

Sébastien Ogier, care a revenit anul acesta la Citroën, a terminat abia al optulea in Catalonia si a ratat astfel ocazia de a-si trece in cont al saptelea titlu mondial consecutiv. Mai mult, el a coborat pe a treia pozitie in ierarhia pilotilor, la 46 de puncte de Tänak. Neuville este acum al doilea, la 36 de puncte.

La constructori, Hyundai are 18 puncte avans fata de Toyota.

Ultima runda din actuala stagiune WRC se va disputa in Australia, in perioada 14-17 noiembrie.

Distribuie acest articol!