Mecanicii de la Red Bull au realizat primul pit stop la 10.000 m altitudine, in conditii de gravitatie zero
25.11.2019
        
Distribuie acest articol!   

Dupa ce in acest sezon a doborat 3 recorduri de viteza la pit stop-urile din curse, echipa de Formula 1 Aston Martin Red Bull Racing a stabilit un record insolit. Unul spatial, la altitudinea de 10.000 de metri, gravitatie zero, la bordul unui Iliusin Il-76 MDK, avionul de antrenament al astronautilor: un pit stop complet, realizat sub 20 de secunde, in gravitatie zero.

Impreuna cu agentia spatiala Roscosmos, echipa Red Bull Racing a adus monopostul RB1 2005 la centrul spatial Yuri Gagarin Cosmonaut Training Center din StarCity.

De-a lungul unei singure saptamani, cei 16 mecanici au trecut printr-un program extensiv de formare pentru astronauti, pregatindu-se pentru marea provocare a zborurilor fara gravitatie, in incercarea de a face un pit stop complet, in interiorului fuzelajului de antrenament al astronautilor. Nu mai putin de 10 cameramani și producatori au urcat spre stele alaturi de mecanici și de monopost.

Cum realizezi un pit stop pentru un monopost de Formula 1 care cantarește 400 kg intr-un un zbor antigravitational?

Printr-o cronometrare imbatabila a tuturor actiunilor. Intr-o ascensiune la 45 de grade a avionului, pilotii, cameramanii și echipa tehnica au avut la dispozitie doar 22 de secunde pentru fiecare incercare, timp in care avionul de antrenament al astronautilor urca pana la 10.000 m altitudine, apoi intra intr-un picaj abrupt, necontrolat, pentru a reproduce aceleași forte care genereaza imponderabilitatea. In aceste conditii extreme, intreaga echipa implicata a reușit un pit stop complet in sub 20 de secunde, in gravitatie zero.

„A fost nevoie de doua sau trei incercari pentru a intelege ce ni se intampla. Stomacul era bine, insa traiam cu impresia ca-mi explodeaza capul de la presiune, nu ma puteam concentra, practic nu puteam gandi. De-a lungul timpului, am fost implicat in evenimente extraordinare, dificile, insa acesta a fost cel mai provocator și cel mai special pentru ca, pur și simplu, nu exista nimic comparabil.”, a declarat Mark Willis, managerul echipei de suport.

Sursa: comunicat de presa Red Bull

Distribuie acest articol!