Raliul Dakar 2020, o ediție controversată
04.01.2020
        
Distribuie acest articol!   

După 11 ani petrecuți în America Latină, cel mai cunoscut rally-raid din lume se mută în premieră în Peninsula Arabă, mai exact în Arabia Saudită. O schimbare controversată, în principal din cauza problemelor din regiune, legate de nerespectarea drepturilor omului.

Ediția 2020 a Raliului Dakar este programată în perioada 5-17 ianuarie 2020 și constă din 12 etape, de la Jeddah la Al-Quiddia, dar care trece şi prin capitala saudită Riyadh, unde competitorii vor avea o zi de pauză. Aproape 5.000 de kilometri din traseul deşertic vor fi tronsoane cronometrate.

Așadar, o mare premieră pentru Dakar: după 29 de ani petrecuți în Africa și un deceniu în America de Sud, ediția cu numărul 42 se mută în Orientul Mijlociu, pentru o perioadă de cel puțin cinci ani. Decizia a generat numeroase atacuri la adresa organizatorilor, lansate de ONG-uri și asociații de apărare a drepturilor omului.

Din punct de vedere sportiv, capul de afiș îl deține alinierea la start a dublului campion mondial din Formula 1, Fernando Alonso. În concurs s-au înscris nu mai puțin de 351 de echipaje, la categoriile auto, moto, camioane, quad și SSV. Traseul măsoară 7.800 km, cu 12 probe speciale desfășurate într-una dintre cele mai dure regiuni de pe glob, din punct de vedere climatic.

Alonso își face debutul la Dakar în cadrul categoriei auto, sub culorile Toyota, alături de Marc Coma, cvintuplu câștigător al competiției, la moto. Noua aventură face parte din seria de expereințe ale spaniolului în diferite curse celebre, după ce a mai trecut pe la Indianapolis și Le Mans.

Alonso consideră raliul Dakar drept ”cea mai dură cursă din motorsport” și este foarte rezervat în privința șanselor sale: ”Dacă Sébastien Loeb nu a reușit să câștige la Dakar, gândiți-vă cum va fi pentru mine, care vin din lumea curselor pe asfalt”.

Printre favoriții din acest an se numără triplul învingător și deținătorul trofeului Nasser Al-Attiyah (Qatar / Toyota), Carlos Sainz (Spania / Mini) și Stéphane Peterhansel (Franța / Mini). Acesta din urmă, supranumit ”Monsieur Dakar”, datorită celor 13 victorii, urma să ia startul, de această dată, alături de soție, însă doamna a renunțat în ultimul moment, din motive de sănătate.

Competiția poate fi urmărită în emisiunile zilnice care îi sunt dedicate, conform tradiției, pe canalul Eurosport.

Distribuie acest articol!